Congratulations!

[Valid RSS] This is a valid RSS feed.

Recommendations

This feed is valid, but interoperability with the widest range of feed readers could be improved by implementing the following recommendations.

Source: http://feeds.feedburner.com/autoweek/nieuws

 1. <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
 2. <rss version="2.0" xmlns:content="http://purl.org/rss/1.0/modules/content/" xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/" xmlns:dcterms="http://purl.org/dc/terms/" xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom" xmlns:sy="http://purl.org/rss/1.0/modules/syndication/" xmlns:slash="http://purl.org/rss/1.0/modules/slash/">
 3.    <channel>
 4.        <title>AutoWeek</title>
 5.        <atom:link href="https://www.autoweek.nl/rss/" rel="self" type="application/rss+xml" />
 6.        <link>https://www.autoweek.nl</link>
 7.        <description>AutoWeek.nl nieuws, tests, rijimpressies, video's en weblogs</description>
 8.        <copyright>(c) 2023 DPG Media B.V.</copyright>
 9.        <language>nl-NL</language>
 10.        <ttl>15</ttl>
 11.        <sy:updatePeriod>hourly</sy:updatePeriod>
 12.        <sy:updateFrequency>1</sy:updateFrequency>
 13.        <image>
 14.            <title>AutoWeek</title>
 15.            <link>https://www.autoweek.nl</link>
 16.            <url>https://www.autoweek.nl/images/autoweek256.png</url>
 17.            <description>AutoWeek.nl nieuws</description>
 18.        </image>
 19.        <atom:logo>https://www.autoweek.nl/images/autoweek256.png</atom:logo>
 20.        <lastBuildDate>Sat, 09 Dec 2023 21:38:36 +0000</lastBuildDate>
 21.                                <item>
 22.                <title>Praktijkervaring Hyundai i20, de populairste Koreaanse B-segmenter?</title>
 23.                <link>https://www.autoweek.nl/autotests/artikel/praktijkervaring-hyundai-i20-de-populairste-koreaanse-b-segmenter/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 24.                <comments>https://www.autoweek.nl/autotests/artikel/praktijkervaring-hyundai-i20-de-populairste-koreaanse-b-segmenter/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 25.                <category>Praktijkervaring</category>
 26.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 27.                <guid isPermaLink="false">887095</guid>
 28.                <description><![CDATA[In dit artikel ontrafelen gebruikers het geheim dat Hyundai i20 heet. Wat schrijven eigenaren over hun praktijkervaring?
 29. ]]></description>
 30.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/ri4yhvsbqxk5_800.jpg" alt="Praktijkervaring Hyundai i20, de populairste Koreaanse B-segmenter?" title="Praktijkervaring Hyundai i20, de populairste Koreaanse B-segmenter?"/></p>
 31.                    <p>De auto die in dit artikel zijn opwachting maakt is de tweede generatie i20, die leverbaar was tussen 2014 en 2020. Het opvallendste designkenmerk van deze verder behoorlijk zakelijk getekende hatchback is het zwarte vlak op de C-stijl. Wat niet veel mensen weten is dat Hyundai kortstondig een i20 Coupé leverde. Een driedeurs met een daadwerkelijk fluks aflopende daklijn. Onder de motorkap van de i20 kon men kiezen voor één van de twee viercilinder 1.2’s of net zoveel turbogeblazen 1,0-liter driecilinders. Dieselrijders werden tot 2018 bediend met een 1,1-liter CRDi, die na dat jaar uit de Nederlandse prijslijst verdween. 
 32.  
 33. Gebruiksgemak en zitcomfort 
 34. Als het gaat om ruimte en gebruiksgemak lijkt Hyundai met de i20 goed te hebben gemikt. Dat leiden we maar af aan het feit dat men hierover noch klaagt noch schrijft. Dat geldt niet voor de stoelen, die blijkbaar zo goed zijn dat ze de loftrompet wél doen schallen. “De stoelen zitten heerlijk”, schrijft de eigenaar van een i20 Premium uit 2019, “veel steun in de bochten en voor langere afstanden geen pijntje te bekennen.”  
 35. “De stoelen zijn ook voor mij (1,98 meter) zeer goed af te stellen”, schrijft de eigenaar van een i20 Comfort uit 2017. “Wat mij ook verbaasde is dat ik zelfs ‘achter mijzelf’ kan gaan zitten en voldoende been- en hoofdruimte overhoud”, voegt hij toe. 
 36. Ook ten opzichte van de vorige i20 blijkt er een flinke stap te zijn gemaakt, schrijft een eigenaar die al wat meer i20-ervaring heeft. “Betere stoelen met langere zittingen zorgen voor een comfortabeler zit. Je zit iets lager in de auto en de standaard middenarmsteun voorin is heel prettig.” 
 37. Tot slot een kritische noot: “In een andere review las ik dat men vond dat de stoelen bij de schouders aan de krappe kant zijn. Ik heb deze ervaring ook. Misschien wennen, en voor de rest zitten de stoelen prima.” En op het gebied van gebruiksgemak: “Jammer dat de bijrijdersstoel door de vormgeving niet helemaal plat kan.” 
 38.  
 39. &amp;nbsp;
 40. Rijbeleving en weggedrag 
 41. Het beeld dat rijders van de i20 schetsen is dat van een goedmoedige auto. “Ik zou het rijgedrag als instinctief en zeer prettig omschrijven”, zegt een i20 1.0 T-GDI-rijder. “Dit is gewoon wat je van een auto mag verwachten. Rijdt goed, reageert goed en stuurt lekker licht.” Bij een andere rijder merk je dat ‘instinctief’ het woord is wat-ie zocht. “Ik was vooral verbaasd hoe stil de motor was, het fijne stuurgevoel en de erg fijne remmen.” 
 42. Een bestuurder die eerder Opel Corsa reed vergelijkt de i20 uiteraard met dit model. “De wegligging op de snelweg is goed, veel rustiger dan de Corsa. Op binnenwegen was de Corsa wel directer in de besturing. Voor je gevoel moet je met de i20 meer insturen.” 
 43. Kritiek heeft deze rijder ook, en wel op het geluidsniveau op snelwegtempo. “Echt stil is de wagen op snelheid niet.” Het is een ervaring die meerdere i20-rijders delen, al verschilt de perceptie. “Op hogere snelheden is er wel wat bandengeruis”, schrijft een ander, “maar dat is niet storend.” 
 44. Eén rijder splitste de geluidsproductie zelfs op. Het resultaat: “0-50 km/u - De auto is erg comfortabel, stil en rustgevend. De motor hoor je niet, banden ook niet.” Tussen de 50 en 90 km/u: “Nog steeds is de motor niet te horen, klein beetje windruis en afrolgeluiden komen nu beter door.” Tussen de 90 en 130 km/u verandert de beleving. “Motor nog steeds stil, maar de windruis begint nu wel erg overheersend te worden, afrolgeluid is nog niet storend aanwezig, maar word stees luider.” 
 45. Kennismaken met nieuwe motortechniek 
 46. De Hyundai i20 is één van de eerste auto’s waarin consumenten kennismaken met een nieuwe generatie benzinemotoren, die inmiddels gemeengoed is. Dat blijkt ook uit de reviews. “De motor was voor ons even wennen. Een 1000 cc-motor met 3 cilinders en een turbo. Maar eenmaal gewend is het een heerlijke motor en heb je aan de 100 pk in de praktijk meer dan genoeg”, schrijft een verraste rijder.  
 47. Een ander ging al ‘om’ bij de proefrit. “Ik was zeer sceptisch voor ik de eerste proefrit ging maken, wat moet je tenslotte verwachten van een 1-liter 3-cilinder? Maar al snel was ik erg positief verbaasd dat die éénliter (met turbo) erg lekker doorrijdt. Wel geeft de schakelindicator erg vroeg aan dat je moet opschakelen.” Dat leidt dan weer tot, wat een andere rijder noemt: “een irritant brommende motor rond de 80 km./u in de 5e versnelling, wat volgens de indicator moet.” 
 48. In stadsverkeer blijkt de turbomotor minder prettig, ervaart in ieder geval de volgende bestuurder. “Waar schiet deze auto tekort? Om dat te beantwoorden, wil ik eerst ‘0 tot 100’ vervangen met ‘van stoplicht tot 30’. Dat is een prestatie die voor mij echt telt, en dat is een prestatie die bij deze auto heel teleurstellend is. Deze i20 heeft misschien een turbo, maar die slaat natuurlijk niet meteen aan. Bij stoplichten moet ik dus volgas geven om maar een beetje bij te kunnen blijven.” 
 49.  
 50. Onderhoud, storingen en irritaties 
 51. Op het gebied van onderhoud en storingen melden ‘onze’ reviewers nauwelijks problemen. “Auto rijdt erg zuinig en behalve het gewone onderhoud geen andere kosten gehad. Kortom, zeer tevreden en zou zo weer een nieuwe Hyundai kopen”, schrijft een rijder die de auto uiteindelijk inruilt voor een niet nader genoemd ‘hoger model.’ Toch had hij ook enige kritiek op de i20. “Bij optrekken in de eerste versnelling is de koppeling erg gevoelig, reageert erg snel waardoor je toch wat meer gas moet geven om niet stotterend / stuiterend op te trekken.”  
 52. Een andere rijder meldt een probleem met de bestuurdersstoel. “Deze bleef, ondanks enkele keren aandacht van de dealer, toch irritant kraken. Vervanging van het stoelframe was de oplossing.” Tot slot geeft iemand enig inzicht in de onderhoudskosten: “Vorige week alweer de tweede onderhoudsbeurt bij de dealer. Na 1,5 uur stond de auto weer gewassen en gezogen klaar. Geen bijzonderheden. Voor € 309,00 was ik klaar. Daarvoor werd ook het navigatiesysteem voorzien van een update en ik ben weer verzekerd van een jaar pechhulp.” 
 53. De samenvatting van deze reviews schetst een beeld van de Hyundai i20 als allemansvriend. Hij moet het niet hebben van zijn uitgesproken eigenschappen, maar overtuigt rijders vooral met een totaalpakket dat doet wat het moet doen. En, als we van deze praktijkervaringen mogen uitgaan, dat blíjft doen.  
 54. </p>]]>
 55.                </content:encoded>
 56.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/ri4yhvsbqxk5_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 57.                                <pubDate>Sat, 09 Dec 2023 16:22:22 +0000</pubDate>
 58.                <dcterms:modified>2023-12-08T10:35:43+00:00</dcterms:modified>
 59.                <slash:comments>5</slash:comments>
 60.            </item>
 61.                                <item>
 62.                <title>Designreview DMC DeLorean: &#039;ultiem vormvast, extreem precies en uitzonderlijk vernieuwend&#039;</title>
 63.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/designreview-dmc-delorean-ultiem-vormvast-extreem-precies-en-uitzonderlijk-vernieuwend/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 64.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/designreview-dmc-delorean-ultiem-vormvast-extreem-precies-en-uitzonderlijk-vernieuwend/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 65.                <category>Designreview</category>
 66.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 67.                <guid isPermaLink="false">887059</guid>
 68.                <description><![CDATA[Niels van Roij gaat Back to the Future. Een designreview van de DMC DeLorean.
 69. ]]></description>
 70.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/vmr638yr4shj98_800.jpg" alt="Designreview DMC DeLorean: &#039;ultiem vormvast, extreem precies en uitzonderlijk vernieuwend&#039;" title="Designreview DMC DeLorean: &#039;ultiem vormvast, extreem precies en uitzonderlijk vernieuwend&#039;"/></p>
 71.                    <p>In 1974 liep Amerikaan John Z. DeLorean, toen net ex-vice-president van General Motors, binnen bij het Italiaanse auto-designhuis Italdesign. De start van de samenwerking met DeLorean Motor Company begint die dag. Samen met Giorgetto Giugiaro – meester autodesigner en verantwoordelijk voor honderden auto-ontwerpen  – wordt er een programma gecreëerd voor een tweezits sportauto met de motor achterin.
 72. Allereerst bedacht als een exclusieve sportauto, met name voor de Amerikaanse markt, was een belangrijk onderdeel van Johns briefing aan Giugiaro dat het nieuwe ontwerp niet alleen heel herkenbaar, maar ook zuinig moest worden gemaakt. Er heerste immers een oliecrisis. 
 73. Om deze reden werd de carrosserie van de DMC gemaakt uit uiterst licht geborsteld RVS. Het feit dat deze body nog ongelakt was, bespaarde niet alleen veel kosten in de productie, maar tevens kilo’s aan gewicht. De vleugeldeuren, vandaag de dag nog steeds een afwijkende keuze, waren in1974 alleen nog maar eerder te zien geweest op de Mercedes 300SL uit 1954. Voor John DeLorean was de excentrieke gullwing opzet een belangrijke feature om toe te passen op zijn auto. Opnieuw om deze nog radicaler en extra herkenbaar te maken.
 74.  Italdesign Giugiaro tekende unieke carrosserieën voor onder meer Alfa Romeo, Aston Martin, Audi, BMW en zelfs Ferrari, Lamborghini, Lotus en Maserati. Het waren echter twee prototypes van heel gewone autobouwers die John DeLorean met name inspireerde. In ‘74 zag hij op de Italdesign-stand op de Autosalon van Turijn de opmerkelijke ontwerpen van de Lancia Medici en Hyundai Pony staan. Beide auto’s kennen een typisch jaren 80 vormenspectrum, met bijzonder fraaie details. Ze brachten John ertoe Giugiaro te kiezen voor het ontwerp van zijn nieuwe auto.
 75. De Medici I, nu te bewonderen in ons eigen Louwman Museum:
 76.  
 77.  
 78.  
 79.  
 80.  
 81.  
 82. En de Hyundai Pony Concept:
 83.  
 84.  
 85.  
 86.  
 87. Van zowel de Pony als de Medici is het ontwerp excentriek. Het designwerk is typisch jaren 70, met snaar strakke oppervlakken en iconisch scherpe proporties. Beide modellen kennen zowel in vorm als in materiaal impactvolle beslissingen. Ze zijn hard en formeel, met tweedimensionale oplossingen, die haast architecturaal getekend zijn. Geheel in lijn met de destijds nieuwe mogelijkheden die productietechnieken boden.
 88. Ondanks zijn strenge, hard lijnige designthematiek oogt de DMC DeLorean sympathiek en als sculptuur bovendien exceptioneel goed uitgevoerd. Rank en dynamisch, zonder daarvoor gebruik te hoeven maken van een oplopende schouderlijn of wilde surfacingvormen – zoals we dat tegenwoordig vaak zien.
 89.  
 90.  
 91.  
 92.  
 93.  
 94. De DeLorean is een RVS monoliet: ultiem vormvast, extreem precies en in zijn tijd uitzonderlijk vernieuwend. Dat kwam door de vleugeldeuren en naakte carrosserie, maar ook zijn flush gemonteerde bumpers - een van de vele eisen van John die de auto vooruitstrevend maakten. Door zijn legendarische styling stuurde John DeLorean een onmiskenbaar sterk visueel signaal de wereld in over zijn manier van auto’s bouwen. Delorean had als automerk heel bijzonder kunnen worden, mits het verhaal niet zou zijn geëindigd met een koffertje vol cocaïne en de FBI ...
 95. </p>]]>
 96.                </content:encoded>
 97.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/vmr638yr4shj98_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 98.                                <pubDate>Sat, 09 Dec 2023 14:41:19 +0000</pubDate>
 99.                <dcterms:modified>2023-12-08T11:13:38+00:00</dcterms:modified>
 100.                <slash:comments>15</slash:comments>
 101.            </item>
 102.                                <item>
 103.                <title>Dit kan en doet de Audi A6 Avant als Snel Interventie Voertuig politie</title>
 104.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/dit-kan-en-doet-de-audi-a6-avant-als-snel-interventie-voertuig-politie/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 105.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/dit-kan-en-doet-de-audi-a6-avant-als-snel-interventie-voertuig-politie/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 106.                <category>Reportage</category>
 107.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 108.                <guid isPermaLink="false">886629</guid>
 109.                <description><![CDATA[Het Snelle Interventie Voertuig van de politie is sinds 2018 de Audi A6 Avant. We reden een dagje mee om te kijken wat die kan en doet.
 110. ]]></description>
 111.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/0r3gztzc1wz7v2_800.jpg" alt="Dit kan en doet de Audi A6 Avant als Snel Interventie Voertuig politie" title="Dit kan en doet de Audi A6 Avant als Snel Interventie Voertuig politie"/></p>
 112.                    <p>De eerste lichting van de Audi’s voor de politie is nog de Avant nog van de vorige A6-generatie (codenaam C7), de nieuwste lichting is van de huidige (de C8). Bij de oude doet de 272 pk sterke 3.0 TDI-krachtbron dienst in combinatie met quattro-aandrijving, bij de nieuwe is dezelfde V6 gekoppeld aan mild hybride aandrijving en is het vermogen 286 pk. En de vierwielaandrijving uiteraard. Een diesel in een Audi A6 kun je als consument niet krijgen in Nederland, waar het aanbod voor de A6 louter bestaat uit plug-in hybrides en viercilinder benzines, de diesel die de politie nu rijdt kon je alleen in het eerste jaar van de huidige generatie A6 Avant krijgen. Waarom de politie wel in diesels rijdt? “Het traject van een Europese aanbesteding duurt vrij lang. Rond het moment dat de gunning van de aanbesteding voor de eerste SIV werd gedaan, kwam de dieselmotor in een kwaad daglicht te staan. Toen de eisen werden opgesteld, werd er vooral gekeken naar de economische voordelen en bedrijfszekerheid van een dieselmotor. Bij het inschrijven voor een Europese aanbesteding verplicht de fabrikant zich tot levering van dit (of een gelijkwaardig) voertuig voor de afgesproken looptijd”, luidt het antwoord op de vraag die we al stelden voordat we een dag mee mochten kijken bij het Team Verkeer van de politie-eenheid Rotterdam. Operationeel Edwin neemt ons samen met senior Bas een dag mee rond en door Rotterdam en omgeving. 
 113. Edwin en Bas, met de nieuwe SIV, en de vorige generatie rechts, die ook nog dienstdoet als Snel Interventie Voertuig,
 114. Soms wel 400.000 kilometer op de teller
 115. Voor de surveillance hebben ze onder meer acht Audi’s, de auto waarvoor wij gekomen zijn. Over de Audi A6 is de politie na bijna vijf jaar gebruik goed te spreken: “De eerste lichting is bedrijfszeker gebleken. De bedoeling is dat ze boven de 200.000 kilometer of na zeven jaar vervangen worden. Er reden vroege SIV’s rond met 300.000 of soms wel 400.000 kilometer op de teller. Je merkt wel dat er dan meer defecten komen”, vertelt Edwin.
 116. Niet allemaal op winterbanden
 117. We starten de eerste ronde, na het bijwonen van de briefing om 6 uur ‘s ochtends in een A6 die al bijna 270.000 kilometer ervaring heeft. Door de politiekleuren is het extra lastig om de twee A6-generaties te kunnen onderscheiden, maar door het verschil in striping en de aanwezige lichtbalk op het dak weet je meteen dat het een SIV van de eerste lichting is. Bij de nieuwere ontbreekt de verlichting op het dak en bovendien staat de modernste A6 op wielen van 19 in plaats van 18 inch. De nieuwere Audi’s rollen op Pirelli P Zero-banden die in de winter plaatsmaken voor P Sotto Zero’s, de winterband voor hoge prestaties. Rijden alle auto’s op winterrubber in de koudste maanden? “Van onze acht Audi’s hebben we er twee de hele periode op winterbanden. Mochten de omstandigheden er echt om vragen, dan kunnen we bij de banden van de andere auto’s zo wisselen”, vertelt Edwin. 
 118. Portieren deels gepantserd, motor niet getuned
 119. De portieren van de Audi’s zijn deels gepantserd en alle politiesystemen zijn ingebouwd voor de communicatie. De motor en het onderstel worden ongemoeid gelaten. De auto’s rijden altijd met een volle bagageruimte; altijd mee gaan onder meer pylonen en een hoogtemeter. Die laatste heeft het team vanwege de vele tunnels in en rond Rotterdam, waar het bulkt van het vrachtverkeer, zeker nodig. Al met al weegt een SIV dik 2.100 kilo. Voor de nieuwere A6 geldt dat ook, al is die auto wel anders qua outfit en techniek. “De nieuwe mist het sportdifferentieel op de achteras, waardoor de auto anders aanvoelt. Al zal het elke bestuurder dat anders ervaren.” 
 120. Bij de nieuwere Audi A6 zit er geen lichtbalk meer op het dak.
 121. Lichtbalk wegens windgeruis eraf
 122. De lichtbalk verdween omdat die boven de 140 km/h te veel windgeruis veroorzaakte. De prestaties zijn wel gelijk, al heeft de tweede lichting de 286 pk sterke 3.0 TDI, die Audi marketingtechnisch als 50 TDI in de markt heeft gezet. Met die motor is de A6 goed voor een 0-100-sprint in 5,6 seconden en heeft hij een topsnelheid van 250 km/h, wat genoeg moet zijn om achtervolgingen goed en lang te kunnen volhouden.
 123. Ook de striping is anders bij de nieuwste generatie Audi A6.
 124. Hybride of EV voor inzet als SIV?
 125. Zou een plug-in hybride of een EV een optie zijn? “Hybride voertuigen zijn geschikt als ze zonder de elektromotor ook aan de gevraagde prestaties voldoen”, ligt Bas toe. “Voorlopig worden er geen opvallende plug-in voertuigen aangeschaft.” Ook al streeft de politie naar 40 procent elektrificatie van het wagenpark in 2030, een EV zal voor dit team nog langer op zich laten wachten. “Wat als de accu leeg is?”, vraagt Edwin zich af, die al eens tot aan de Franse grens een achtervolging had. “Dan moeten we snelladen tijdens onze koffiepauzes of lunch. Nu al tanken we na elke sessie onze auto weer af zodat de collega’s na ons vol kunnen vertrekken. Ook al heeft een EV in theorie een actieradius van 600 kilometer, wij gebruiken de auto’s vaak zeer intensief, vol bepakt en op hoog tempo.” 
 126. Waarom 20 tot 40 km/h harder dan het normale verkeer?
 127. Dat hoge tempo zit er meteen al goed in als we tijdens de ochtendspits invoegen op de A20 tussen het Terbregseplein en het Kleinpolderplein. Meteen gaat het naar 100 tot 120 km/h, waar het verkeer zich aan 80 km/h moet houden. “Dat doen we om al het verkeer goed te kunnen overzien, daarom zag je me net tot twee keer toe over een doorgetrokken streep rijden. Als ik mij aan alle regels zou houden, dan blijf ik constant met het verkeer meerijden. We kijken in elke auto. Zoals je vanochtend bij de teambespreking hebt kunnen horen, is ons thema van deze week afleiding. Dus: zitten mensen op hun telefoon, hebben ze hun gordel om? En we gaan ook even kijken hoe de aanpassingen aan de N209 nu zijn, omdat die door de aanleg van de verlengde A16 vaak van ligging verandert. Niet alles wordt aan ons doorgegeven.” Als verkeershandhaver wil je natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. De grote zandlichamen die bij de aanleg komen kijken, zijn erg aantrekkelijk voor motorcrossers. Maar ook daarop is het Team Verkeer voorbereid; ze gaan daarvoor met een offroad-motor surveilleren. Wie bij dit team rijdt, heeft ook alle rijtrainingen gevolgd voor de diverse typen motorfietsen. “Kijk, dit kan in de toekomst wel eens een mooie plek zijn voor snelheidscontroles”, ziet Bas als we langs een geluidsscherm van de toekomstige verlengde A16 rijden.
 128.  
 129. Continu komen kentekenscans binnen
 130. Ondertussen scant het ANPR-systeem (automatische nummerplaat registratie) de kentekens van alle auto’s die de camera in de neus in beeld krijgt. Mocht er iets aan de hand zijn, dan weten de inzittenden van de SIV dat meteen. ANPR-camera’s boven de weg doen hetzelfde en in ons geval zijn die in de buurt aangevinkt; daardoor weten we of een kilometer of tien verderop een kenteken is gespot waarop een melding zit. Er kunnen allerlei aanleidingen zijn om een voertuig staande te houden. Ondertussen komen op de portofoons en mobilofoons de hele tijd gesprekken binnen van de regionale meldkamer en desgewenst ook van de landelijke eenheid. “Soms zetten we er wel eens een uit, anders wordt het te veel. Maar bijvoorbeeld tijdens een achtervolging moet iedereen met elkaar in verbinding staan en dan wil je alles horen.”
 131. Controles en adviezen, nog geen bekeuringen
 132. Na een half uur staat de teller op twee controles en een dringend advies. We noteren staandehoudingen van een middelbare scholier op een elektrische step en een touringcarchauffeur, een Renault Clio reed in de ochtendschemer met alleen de dagrijverlichting aan. Via de lichtkrant achter de achterruit van de Audi werd de bestuurder duidelijk gemaakt dat de dimlichten aan moesten. Beroepsvervoer is er in deze regio erg veel, en elke vrachtauto die we passeren wordt dan ook nauwlettend geobserveerd. Is de verlichting in orde, of is het te veel een rijdende kerstboom? Zijn de breedtebordjes voor de uitstekende lading op de juiste wijze aangebracht? En hoe zit het met profiel van de banden?
 133.  
 134. Even een Tesla Model 3 die wegspurt na file achterhalen
 135. Terug op de A20 gaat het stokkende verkeer tussen Moordrecht en Nieuwerkerk aan de IJssel over van twee naar drie rijstroken. Een rode Tesla Model 3 schiet er vandoor want er is weer doorstroming en leeg asfalt! De bestuurder heeft de SIV duidelijk niet gespot en Bas trapt het pedaal van de A6 50 TDI flink in. De machtige zescilinder dieselbrom gaat gepaard met de heerlijke duw in de rug van het forse koppel. We halen de Tesla-rijder snel bij; als de Audi hem nadert, gaat hij snel terug naar de middelste rijstrook. Ongetwijfeld dacht hij even: ‘nu ben ik aan de beurt’, maar Edwin kiest via de afstandsbediening de voorgeprogrammeerde tekst ‘u rijdt te snel’ in plaats van ‘volgen, politie’. Het blijft bij een waarschuwing. Een bekeuring is er nog steeds niet uitgedeeld, ook niet als we even verderop in een serieus stuk file terechtkomen. Bas stuurt de A6 met lage snelheid over de vluchtstrook langs het amper nog rijdende verkeer. “Nu zouden we heel wat auto’s kunnen aanhouden op basis van wat we zien, maar de file is al zo heftig. Die wil je niet nog langer maken.”
 136. De Audi A6 wordt na elke ronde afgetankt zodat de volgende shift met volle tank kan vertrekken. Ook het oliepeil wordt gecheckt vanwege het intensieve gebruik.
 137. Even liften bij Hendrik-Ido-Ambacht
 138. Na de eerste pauze stappen we over in de nieuwere SIV. Die heeft een groter centraal scherm. Bepaalde systemen zijn daarin mooi geïntegreerd, waardoor het iets minder een wirwar aan display’s is. Ditmaal rijdt Edwin. Er zijn geen vaste afspraken over wie er wanneer rijdt, dat verschilt per dag. Soms wordt de dienst van acht uur netjes verdeeld over de twee agenten, soms niet. Over de door het vrachtverkeer behoorlijk uitgeholde A16 tussen Dordrecht en Rotterdam gaat het even ver boven de 200, behalve bij de beruchte hobbels bij Hendrik-Ido-Ambacht. “Als ik de auto hier niet laat afzakken tot 180, dan zouden we loskomen”, zegt Edwin. En als je in een achtervolging zit? “Dan doe ik dat ook. Want je wilt de auto niet kwijtraken.” Omdat we in de ochtendrit met de andere Audi ook al een keer boven de 200 gingen, merken we dat wel of geen lichtbalk op het dak veel verschil maakt voor het geluid aan boord.
 139. &amp;nbsp;
 140.  
 141. SIV komt ook in de stad
 142. Niet alleen de (snel)wegen rond Rotterdam zijn het territorium van het paradepaardje van Team Verkeer. Bij een ronde door de stad zetten we een man die we betrapten op het rijden zonder gordel staande (bekeuring) en een vrouw die op de drukke Coolsingel linksaf sloeg waar dat duidelijk niet mocht (eveneens een prent). 
 143.  
 144. Nu gaat het er echt om: ambulance begeleiden 
 145. Maar dan volgt het spannende slotstuk. Via de meldkamer komt een reanimatie op straat in een woonwijk in Spijkenisse binnen. Mogelijk moet de ambulance begeleid worden naar het ziekenhuis via een spoedtransport. ‘Wij’ pakken het op en rijden ernaartoe op hoge snelheid, met sirenes aan. Via de Coolsingel, het Hofplein en de Schieweg schieten we door het zeer drukke verkeer naar de A20. Sommige bestuurders anticiperen heel goed op de aanstormende politie-auto. “Het is bij een verkeerslicht beter wanneer bestuurders de kruising op rijden om de baan vrij te maken”, verduidelijkt Bas. Het is opmerkelijk hoe rustig beide heren blijven, terwijl wij op de achterbank bijna zitten te stuiteren van de adrenaline. Nog indrukwekkender is, de gedecideerde wijze waarop de Audi met snelheden boven de 200 km/h over de A20 gaat tussen het Schieplein en het Kethelplein, waar we zelf nog nooit harder dan 110 hebben gereden. De bocht richting Beneluxtunnel wordt op zeer hoge snelheid genomen zeer mooi, want het verkeer ziet en hoort de SIV prima aankomen. In 12 minuten sprinten we van hartje Rotterdam naar een woonwijk in Spijkenisse – een bijna niet te bevatten tijd voor wie die regio kent. De ambulance staat klaar, een collega met de motorfiets ook. De patiënt moet zo snel mogelijk naar het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam Lombardije. Tot aan snelweg A15 helpt de motoragent de kruisingen vrij te maken, en het verkeer te attenderen op het naderende spoedtransport, bestaande uit onze Audi en de Ambulance. Op de snelweg stormt de A6 af op voorliggers, die zodra ze kunnen naar rechts gaan. Daarna blijft de Audi er even schuin voor hangen, zodat de bestuurder via de tekst in het bordje achterop de auto ziet: ‘Ambulance volgt’. “Anders komen ze na ons weer naar links.” De Mercedes Sprinter volgt inderdaad snel en haalt ook snelheden van 150 tot 160 km/h. Bas jaagt de dikke TDI met nog hogere snelheid voorwaarts om het volgende gaatje te creëren. Tussen het moment van de melding toen we op de Meent in hartje Rotterdam stonden, de rit naar Spijkenisse en de aankomst bij het Maasstad Ziekenhuis verstreken slechts 35 minuten.
 146. </p>]]>
 147.                </content:encoded>
 148.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/0r3gztzc1wz7v2_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 149.                                <pubDate>Sat, 09 Dec 2023 12:04:12 +0000</pubDate>
 150.                <dcterms:modified>2023-12-06T11:10:18+00:00</dcterms:modified>
 151.                <slash:comments>60</slash:comments>
 152.            </item>
 153.                                <item>
 154.                <title>Toyota C-HR (2023) – Back to Basics</title>
 155.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/toyota-c-hr-2023-back-to-basics/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 156.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/toyota-c-hr-2023-back-to-basics/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 157.                <category>Nieuws</category>
 158.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 159.                <guid isPermaLink="false">887216</guid>
 160.                <description><![CDATA[De nieuwe Toyota C-HR mag in Back to Basics laten zien of basisversie Active de moeite waard is.
 161. ]]></description>
 162.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/hmd3zt2o41pqaw_800.jpg" alt="Toyota C-HR (2023) – Back to Basics" title="Toyota C-HR (2023) – Back to Basics"/></p>
 163.                    <p>Toyota C-HR 1.8 Hybrid Active - €37.295
 164. Zo revolutionair als de eerste Toyota C-HR kon de nieuwe natuurlijk niet zijn, maar als evolutie is hij wat ons betreft zeker geslaagd. De tweede generatie Toyota C-HR is in alles moderner, maar toch lekker herkenbaar. De hippe Bi-Tone-kleurstellingen met een zwart dak of zelfs een geheel zwarte kont hoef je bij de basisversie net zo min te verwachten als de nieuwe plug-in hybride aandrijflijn. Voor dik 37 mille krijg je de Toyota C-HR als 1.8 Hybrid (zonder stekker) met 140 pk, gekoppeld aan uitrustingsniveau Active.
 165. Opvallend: de goedkoopste kleur is wit, maar de duurste ook. Unilak ‘Pure White’ geldt namelijk als kosteloze optie, terwijl ‘Platinum White Pearl’ met €1.350 een slagje duurder is dan de metallic-lakken uit de rest van het aanbod. Wij gaan lekker voor het uni-wit, voor het echte Back to Basics-gevoel. De Active staat standaard op alleraardigst 17-inch lichtmetaal en krijgt ook standaard ledkoplampen mee, maar wel van het eenvoudige reflectortype.
 166. Naar de C-vormige dagrijverlichting kun je daarmee ook fluiten, want de dagrijlampen zijn hier gewoon eenvoudige balkjes in de bovenste verlichtingslaag. Voor de richtingaanwijzers lijkt Toyota bovendien ouderwetse gloeilampjes te gebruiken, althans aan de voorkant. Aan de achterzijde is de volledig oplichtende ledbalk zowaar wel standaard. Dat zien we bij Toyota weleens anders: de Yaris Cross en de Corolla Cross hebben in basistrim zeer eenvoudige lichtunits, waarvan slechts een klein deel daadwerkelijk oplicht.
 167. Stoelen en achterbank zijn bij de C-HR Active bekleed met een combinatie van grijze en zwarte stof die je in duurdere uitvoeringen niet zult aantreffen, maar die afgaande op de foto’s ook verre van lelijk is. De bestuurdersstoel is keurig in hoogte verstelbaar, maar de passagiersstoel is dat bij deze versie helaas niet. Ook de lendensteun in de bestuurdersstoel ontbreekt. Een scherm voor je neus en een scherm in het midden krijgen allebei een vinkje, maar zijn wel kleiner dan bij duurdere versies. Hier moet je het doen met respectievelijk 7 en 8 inch, terwijl rijker uitgeruste C-HR’s kunnen schermen met schermen van 12,3 inch. Navigatie is echter onverminderd present in de basis-C-HR, net als de draadloze versie van Android Auto en Apple Carplay. Keurig. Natuurlijk is er airco, maar automatische climatecontrol kan er bij deze uitvoering niet vanaf. Een compliment krijgt Toyota net als altijd voor het standaard monteren van een uitgebreid Safety Sense-pakket, waarmee zaken als adaptieve cruise control standaard aanwezig zijn op de C-HR.
 168. Voor het overzicht zetten we de uitrusting van de Toyota C-HR Active nog even voor je op een rij. Dit heeft de auto wel:
 169.  
 170. 17-inch lichtmetaal
 171. Airco
 172. Stoffen bekleding zwart/grijs
 173. Led-reflectorkoplampen
 174. Ledverlichting achter
 175. 6 speakers
 176. 7-inch scherm in instrumentarium
 177. 8-inch touchscreen
 178. Navigatie
 179. Draadloze Android Auto en Apple Carplay
 180. Achteruitrijcamera
 181. Toyota Safety Sense met onder meer adaptieve cruise control
 182.  
 183. En dit heeft de Toyota C-HR Active niet:
 184.  
 185. Climatecontrol
 186. Lendensteun
 187. Stoelverwarming
 188. In hoogte verstelbare passagiersstoel
 189. Regensensor
 190. Elektrisch inklapbare buitenspiegels
 191. Keyless entry
 192. USB-C-aansluiting achterin
 193. Groot 12,3-inch touchscreen
 194.  
 195. Accessoires
 196. Het leuke van de Toyota-configurator is dat je niet alleen los kunt gaan met motoren, kleuren en uitvoeringen, maar ook met accessoires. Voor de nieuwe C-HR is al een enorm aanbod aan los te monteren spullen beschikbaar, die meestal ook gewoon in de configurator zichtbaar worden na het selecteren. Met ‘skidplates’, vier spatlappen, dakdragers, ski-dragers, een trekhaak en treeplanken ziet zelfs zo’n basis-C-HR er ineens best stoer uit, al is-ie nu eigenlijk ook niet ‘basis’ meer.
 197. Toyota C-HR
 198. Toyota C-HR
 199. </p>]]>
 200.                </content:encoded>
 201.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/hmd3zt2o41pqaw_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 202.                                <pubDate>Sat, 09 Dec 2023 10:00:25 +0000</pubDate>
 203.                <dcterms:modified>2023-12-08T15:55:24+00:00</dcterms:modified>
 204.                <slash:comments>59</slash:comments>
 205.            </item>
 206.                                <item>
 207.                <title>Praktijkverbruik Mercedes-Benz A180: wat nipt baby-Benz uit de fles?</title>
 208.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/praktijkverbruik-mercedes-benz-a-180-wat-nipt-baby-benz-uit-de-fles/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 209.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/praktijkverbruik-mercedes-benz-a-180-wat-nipt-baby-benz-uit-de-fles/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 210.                <category>Praktijkverbruik</category>
 211.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 212.                <guid isPermaLink="false">887075</guid>
 213.                <description><![CDATA[De Mercedes A-klasse van 2012 werd opeens hip en sprak jongere mensen aan. Is dat laatste ook terug te zien in het verbruik?
 214. ]]></description>
 215.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/0ybyf44bfxkm_800.jpg" alt="Praktijkverbruik Mercedes-Benz A180: wat nipt baby-Benz uit de fles?" title="Praktijkverbruik Mercedes-Benz A180: wat nipt baby-Benz uit de fles?"/></p>
 216.                    <p>Het antwoord op deze vraag kunnen we met dit artikel niet beantwoorden. Benzinerijders die hun tankbonnetjes invoeren in de AutoWeek Verbruiksmonitor rijden, op één uitzondering na, A180. Eén rijder liet het breed hangen en koos voor de A200. In beide gevallen gaat het om een 1,6-liter viercilinder turbomotor. In de A180 legt-ie 122 pk aan de dag, de A200-rijder heeft met 156 pk iets meer in de melk te brokkelen. 
 217. Hoe zuinig is de A-klasse? 
 218. Gemiddeld verbruiken ‘onze’ A-rijders 1 op 15 (6,7 l/100 km) en de spreiding is opvallend. Men rijdt óf beter dan 1 op 16,2 (6,2 l/100 km), óf verbruikt meer dan 1 op 13,5 (7,4 l/100 km). In het gebied daartussen zien we opvallend weinig waarden. Op naar de uitersten dus! 
 219. De zuinigste A180-rijder doet het met 1 op 16,6 (6 l/100 km) behoorlijk netjes. Mooi is dat het hier bepaald geen momentopname betreft, de meting duurde bijna vier jaar en net geen 90.000 kilometer. 
 220. Nog langer duurde de meting van onze onzuinigste chauffeur, namelijk bijna vijf jaar. De afgelegde afstand is met 35.300 kilometer aanzienlijk korter. De combinatie resulteert in een gemiddelde van 1 op 13,2 (7,6 l/100 km). 
 221. Met een gemiddeld verbruik van 1 op 15 hoeft de A-klasse zich niet te schamen, ook laat-ie zien dat het vrij gemakkelijk nog beter kan. Zijn directe concurrent, de BMW 1-serie, blijkt in de praktijk wat minder zuinig. 
 222. </p>]]>
 223.                </content:encoded>
 224.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/0ybyf44bfxkm_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 225.                                <pubDate>Sat, 09 Dec 2023 08:27:31 +0000</pubDate>
 226.                <dcterms:modified>2023-12-08T11:25:18+00:00</dcterms:modified>
 227.                <slash:comments>11</slash:comments>
 228.            </item>
 229.                                <item>
 230.                <title>Mercedes laat je auto dikker ogen dan hij is, maar vroeger was dat andersom</title>
 231.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/mercedes-laat-je-auto-dikker-ogen-dan-hij-is-maar-vroeger-was-dat-andersom/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 232.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/mercedes-laat-je-auto-dikker-ogen-dan-hij-is-maar-vroeger-was-dat-andersom/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 233.                <category>Nieuws</category>
 234.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 235.                <guid isPermaLink="false">887236</guid>
 236.                <description><![CDATA[Mercedes kan je AMG GT dikker laten ogen dan hij is. Grappig, want vroeger was het bij de E63 AMG juist precies andersom.
 237. ]]></description>
 238.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/fbfzuj5scizm67_800.jpg" alt="Mercedes laat je auto dikker ogen dan hij is, maar vroeger was dat andersom" title="Mercedes laat je auto dikker ogen dan hij is, maar vroeger was dat andersom"/></p>
 239.                    <p>Het ‘V8 Stylingpakket exterieur’ kost €3.509 en voorziet de basisversie van de AMG-GT van de nieuwe, dikke en strakke voorbumper van de veel snellere 63-versie, die behalve een V8 ook flink wat elektrokracht onder de kap heeft. Saillant detail: ‘tussenversie’ 53 heeft het V8 Stylingpakket in Nederland standaard, terwijl die auto net als de 43 een zescilinder onder de kap heeft. Zo ‘V8’ is dat V8-pakket dus niet, maar je snapt het idee. Mercedes biedt 43-kopers zo de mogelijkheid om de auto dikker te laten ogen dan hij eigenlijk is, al doet een AMG-bumper op een A180 natuurlijk min of meer hetzelfde.
 240. De standaard Mercedes-AMG GT 43 4-door boven, de versie met &#039;V8 Styling&#039; onder
 241.  
 242. Wat deze optie zo interessant maakt – naast die V8-naam – is het feit dat Mercedes nog niet zo lang geleden juist de enige fabrikant was die het af-fabriek mogelijk maakte om een extreem dikke auto flink onopvallender te maken. Dat gold specifiek voor de W212- en wellicht ook W213-generatie van de blubberdikke Mercedes E63 AMG. Een tijdlang was het mogelijk om deze top-E’s uit te rusten met een Business Line-pakket, waarmee onder meer de vier enorme uitlaateindstukken achterwege werden gelaten. In plaats daarvan kreeg de E63-koper dan de veel bescheidener uitlaateindstukken en achterbumper van een reguliere E in Avantgarde-trim. Combineer dat met het vervallen van de typeplaatjes op de achterklep en eventueel wat bescheiden lichtmetaal, en er blijven nog maar weinig mensen over die zien dat het om een E63 gaat.
 243. Eén van die zeldzaam scherpe mensen is Joep Janssen, die jaren geleden de bovenstaande E63 ‘Business’ vastlegde in Amsterdam. Daar zijn we hem dankbaar voor, want Mercedes zelfs was en is bepaald niet scheutig met beelden van de Business-versie. Onder de motorkap van de donkerblauwe E-klasse Combi zit een brullende V8 met  558 pk, maar toch oogt de auto relatief bescheiden. Zeg nou zelf: zo&#039;n wolf in schaapskleren is toch veel leuker dan een (relatief) schaap in wolfskleren?
 244. </p>]]>
 245.                </content:encoded>
 246.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/fbfzuj5scizm67_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 247.                                <pubDate>Fri, 08 Dec 2023 19:14:17 +0000</pubDate>
 248.                <dcterms:modified>2023-12-08T16:30:30+00:00</dcterms:modified>
 249.                <slash:comments>30</slash:comments>
 250.            </item>
 251.                                <item>
 252.                <title>Deze nuchtere stationwagons koop je voor €5.000</title>
 253.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/deze-nuchtere-stationwagons-koop-je-voor-e5-000/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 254.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/deze-nuchtere-stationwagons-koop-je-voor-e5-000/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 255.                <category>Op Zoek Naar</category>
 256.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 257.                <guid isPermaLink="false">887132</guid>
 258.                <description><![CDATA[We zoeken een nuchtere stationwagon: genoeg ruimte om passagiers plus bagage droog van A naar B te brengen, en dat voor €5.000.
 259. ]]></description>
 260.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/sb4vg8emf8beli.jpg" alt="Deze nuchtere stationwagons koop je voor €5.000" title="Deze nuchtere stationwagons koop je voor €5.000"/></p>
 261.                    <p>Het kan niet missen: op veler verzoek móet daar een Dacia tussen staan! In ons occasionbestand vonden we diverse Logans, waarvan we er een portretteren. Daarnaast een afgevaardigde uit Zuid-Korea en eentje uit de VS (op papier althans), maar met eveneens overduidelijke Zuid-Koreaanse genen.
 262.  
 263. Dacia Logan MCV TCe 90 - 2015 - 121.475 kilometer - €4.994
 264. Moet het nuchter, dan kom je al snel bij Renault-dochter Dacia terecht dat dankbaar in het gat sprong dat Skoda achterliet. Na de eerste puur functionele Logan verliet ook Dacia die insteek: met behoud van relatief lage prijzen werden Dacia’s steeds aantrekkelijker, soms zelfs cult! Met vijf mille in de knip vinden we in deze Dacia Logan MCV een relatief jong exemplaar: zowel qua leeftijd als kilometerstand is dit de Benjamin van ons trio. Dat je in ruil daarvoor aan raffinement inboet, zal de rationele occasionzoeker worst wezen. Hij/zij krijgt voor 5 mille (afleveringskosten €395 extra) een occasion die maar één eigenaar gehad heeft en die plenty ruimte biedt. Zelfs de achterpassagiers komen weinig te kort. De bagageruimte is met 573 tot 1.518 liter riant te noemen, Gezien zijn leeftijd/kilometerstand en het relatief lage gewicht (1.013 kilo) snoept de Roemeen weinig van het huishoudbudget op. Dat is in deze dure decembermaand best welkom! Waar zit dan het mindere raffinement?
 265.  
 266. Bijvoorbeeld in het wat blikkerige geluid van de portieren, de harde kunststoffen in het overwegend grijze interieur, de net wat te korte stoelzittingen voorin. Aan de buitenkant vallen de wieldoppen op. Is dat erg? Welnee, want als geheel ziet de blauwe HD-303-X er best aantrekkelijk uit. Bovendien is het met onder meer airco, fabrieks-stereo, hill assist en tractioncontrol beslist niet op een houtje bijten. Wat er verder niet op zit, kan niet kapot, moet je maar denken! Onder de kap de bekende 0.9-driepitter van Renault. Diens 90 pk is voldoende voor deze stationwagon, maar met volle bepakking houdt het niet over. Nu is de Logan MCV sowieso geen strepentrekker of bochtenridder - op glad asfalt is -ie comfortabel genoeg, maar met korte oneffenheden weet het onderstel minder goed raad. De besturing is daarentegen prettig: niet te zwaar en met voldoende feedback. Kortom: de Logan MCV-doelgroep doet er geen miskoop mee, lijkt ons.
 267. Signalement
 268. Merk Dacia
 269. Type Logan MCV TCe 90
 270. Bouwjaar oktober 2015
 271. Kilometerstand 121.475
 272. Vraagprijs €4.994
 273. Waar te koop? Brinkmann Auto’s, Cruquius-Zui
 274. Technische gegevens
 275. Motor 3-cil. in lijn, 898 cc, turbo
 276. Max. vermogen 66 kW/90 pk bij 5.250 tpm
 277. Max. koppel 135 Nm bij 2.500 tpm
 278. Bagageruimte 573 l/1.518 l
 279. Max. aanhanger geremd 1.150 kilo
 280. Gem. verbruik 1:20,4
 281. 0-100 km/h 11,1 s
 282. Topsnelheid 175 km/h
 283.  
 284. Kia Ceed Sporty Wagon 1.4 CVVT ISG Fifteen - 2009 - 143.440 kilometer - €4.999
 285. Ook Kia begon ooit als budgetmerk, maar die tijden liggen achter ons. Een kleine vijftien jaar geleden was de Ceed Sporty Wagon een aantrekkelijke optie voor ruimtezoekers met een relatief beperkt budget. Daarnaast zag de vlot gelijnde stationwagon met zijn Volvo-achtige achterlichten er fris uit - wij vinden het nog altijd een leuk ontwerp. Deze Kia Ceed is wat betreft kilometerstand iets en als het gaat om leeftijd een stuk ervarener dan bovenstaande Logan MCV, maar daarvoor krijg je op meerdere fronten meer auto voor zo’n beetje dezelfde vraagprijs. Om te beginnen meer motor: de viercilinder is groter en krachtiger, maar wel van het ongeblazen type. Goedmoediger dan de fellere Roemeen. Op prestatiegebied maakt het weinig uit, wel is de dorst groter. Op papier althans, want de moderne turboblokjes kunnen ‘m eveneens goed raken als er veel gevraagd wordt. Het maximale koppel is vergelijkbaar, maar bij een twee keer zo hoog toerental, inherent aan atmosferische motoren. Kortom: een stap terug in de tijd. Het ruimteaanbod van de Zuid-Koreaan is iets beter en dat geldttevens de hoeveelheid accessoires van de 66-SRR-2 (mei 2009, 2 eigenaren). We noemen enkel het start/stopsysteem, de lichtmetalen wielen en een met leer bekleed stuur, maar de conclusie is dat je met de Ceed Sporty Wagon meer auto in huis haalt dan met de Logan MCV. Wel een oudere en bovendien evenmin het toppunt van raffinement.
 286.  
 287. Hoewel helder van opzet overtuigt de materiaalkeuze van dashboard en interieur niet overal, want het is nogal krasgevoelig. De zittingen zijn wat vormeloos, de vijfbak vraagt een strakke hand. Het onderstel is goed. Zonder dat de Ceed oncomfortabel wordt, voelt hij lekker stevig aan: niet stug, maar mooi in balans. Ook met de koersvastheid is niets mis. Nieuw gold voor deze auto 7 jaar/150.000 kilometer garantie. Dat is uiteraard voorbij, maar het zegt wel iets over het vertrouwen in eigen product destijds - en dus de betrouwbaarheid.
 288.  
 289. Signalement
 290. Merk Kia
 291. Type Ceed Sporty Wagon 1.4 CVVT ISG Fifteen
 292. Bouwjaar mei 2009
 293. Kilometerstand 143.440
 294. Vraagprijs €4.999
 295. Waar te koop? Autobedrijf Kraeima &amp;amp;amp; Scheper, Beilen
 296. Technische gegevens
 297. Motor 4-cil. in lijn, 1.396 cc
 298. Max. vermogen 80 kW/109 pk bij 6.200 tpm
 299. Max. koppel 137 Nm bij 5.000 tpm
 300. Bagageruimte 534 l/1.664 l
 301. Max. aanhanger geremd 1.200 kilo,
 302. Gem. verbruik 1:15,9
 303. 0-100 km/h 11,7 s
 304. Topsnelheid 188 km/h
 305.  
 306. Chevrolet Nubira Station Wagon 1.6 Spirit - 2011 - 155.461 kilometer - €4.900
 307. Eerst was je toe aan een Daewoo, later had je pret in exact dezelfde Chevrolet. Inderdaad: deze Chevrolet Nubira draagt weliswaar het stoere Amerikaanse ‘vlinderstrikje’, maar komt gewoon uit Zuid-Korea. Toen Chevrolet - op de Camaro en de Corvette na - Europa verliet, kwamen de inruilers al snel in de ramsjhoek terecht. Immers: onbekend maakt onbemind, en dus goedkoop. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Sinds februari 2011 hebben twee eigenaren ruim 1,5 ton met de 28-PRT-7 afgelegd. De illustraties tonen een keurige occasion. Ook de bagageruimte van deze pakezel (400 tot 1.410 liter) is smetteloos.
 308.  
 309. Onder de kap huist een atmosferische 1.6 die Ceed-prestaties levert tegen een flink grotere benzinedorst. Misschien met een beheerste rechtervoet rijden? Weet dan dat de Nubira rechtuitrijdend comfortabel aanvoelt, maar (scherpe) bochten duidelijk minder aan hem zijn besteed. De zachte, ruim bemeten zetels doen eveneens bijna Amerikaans aan en passen bij het onderstel dat vooral de niet-actieve rijder zal bekoren - op alle fronten weinig verleiding om te gaan planken, dus! Binnenin gaat het er grijs, maar relatief luxueus aan toe: climatecontrol, elektrische ramen rondom en een uitgebreide stereo zijn net zo present als een verse distributieriem (die is afgelopen januari bij 141.000 kilometer vervangen). Daarnaast wordt hij met 12 maanden Bovag-garantie de weg op gestuurd. Kortom: deze occasion is eveneens veel auto voor je geld, misschien wel het meest. Waar zitten dan die nadelen in? Ook hier wat gebrek aan raffinement, maar dat geldt tevens voor de andere twee. Zwaarder weegt de ongewisse toekomst. Hoe zit het met de onderdelenvoorziening? Of plaatwerk in geval van schade? En de inruilprijs op termijn? Eigenlijk moet je deze Chevrolet gewoon oprijden. Maar vergeet niet dat gezien aspecten als brandstofverbruik en motorrijtuigenbelasting (200 kilo zwaarder dan de Logan MCV!) deze occasion het meest veeleisend in de exploitatiekosten kan zijn.
 310. Signalement
 311. Merk Chevrolet
 312. Type Nubira Station Wagon 1.6 Spirit
 313. Bouwjaar februari 2011
 314. Kilometerstand 155.461
 315. Vraagprijs €4.900
 316. Waar te koop? Guus Kolk Automobielen B.V., Hengelo (Ov.)
 317. Technische gegevens
 318. Motor 4-cil. in lijn, 1.598 cc
 319. Max. vermogen 80 kW/109 pk bij 5.800 tpm
 320. Max. koppel 147 Nm bij 4.000 tpm
 321. Bagageruimte 400 l/1.410 l
 322. Max. aanhanger geremd 1.100 kilo
 323. Gem. verbruik 1:12,8
 324. 0-100 km/h 11,4 s
 325. Topsnelheid 187 km/h
 326. Met welke van deze nuchtere stationwagons ga je straks het nieuwe jaar in?
 327. Samengevat: van dit trio is de Dacia Logan MCV het duidelijkst met de hand op de knip ontworpen, maar omdat hij veruit de jongste is, merk je daar onder meer door de turbomotor niet zo heel veel van. De Kia Ceed Sporty Wagon en de Chevrolet Nubira Station Wagon zijn met hun atmosferische motoren op oudere leest geschoeid, maar bieden op luxegebied meer auto voor het geld. Daarbij lijkt de Chevy op korte termijn zekerder (jaargarantie, verse distributieriem), maar op langere termijn juist niet. Wat zou jouw keuze zijn?
 328. </p>]]>
 329.                </content:encoded>
 330.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/sb4vg8emf8beli.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 331.                                <pubDate>Fri, 08 Dec 2023 19:02:57 +0000</pubDate>
 332.                <dcterms:modified>2023-12-08T12:01:40+00:00</dcterms:modified>
 333.                <slash:comments>39</slash:comments>
 334.            </item>
 335.                                <item>
 336.                <title>Humber Super Snipe (1960) - In het Wild</title>
 337.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/humber-super-snipe-1960-in-het-wild/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 338.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/humber-super-snipe-1960-in-het-wild/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 339.                <category>Nieuws</category>
 340.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 341.                <guid isPermaLink="false">887149</guid>
 342.                <description><![CDATA[Misschien heb je nog nooit van de Humber Super Snipe gehoord, of überhaupt van het merk Humber. Dikke kans. Hier staat dan ook een zeer zeldzame
 343. ]]></description>
 344.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/satzyzejbmklmd_800.jpg" alt="Humber Super Snipe (1960) - In het Wild" title="Humber Super Snipe (1960) - In het Wild"/></p>
 345.                    <p>Meer dan enkele tientallen auto&#039;s van het merk Humber zijn er niet in Nederland en van specifiek het model Super Snipe lijken er niet meer dan zo&#039;n vijftien te zijn. We hebben hier dus een bijzonder zeldzame klassieker voor onze neus dankzij AutoWeek-forumlid Gaiajohan. Toch is het niet de eerste die hier op AutoWeek.nl te bewonderen is, want twee jaar geleden liep collega Jan Lemkes er ook eentje tegen het lijf. Dat was wel een iets jongere, een Series IV uit 1963. We hebben er nu eentje voor ons uit 1960, een Series II.
 346.  
 347. De Humber Super Snipe Series II ziet er vooral aan de voorkant anders uit dan het eerder gespotte exemplaar. Aan de achterkant zijn de overeenkomsten groter. Ook deze Series II is een Super Snipe &#039;nieuwe stijl&#039;, van eind jaren 30 tot eind jaren 50 was er al een beduidend klassieker vormgegeven Super Snipe. Daarvan lijken er eveneens nog enkele exemplaren in ons land te zijn. Hierbij dagen we de fanatieke spotters uit om er zo eentje op de gevoelige plaat vast te leggen.
 348. Een belangrijke reden dat Humbers hier in Nederland zo zeldzaam zijn, is dat vele hier niet nieuw geleverd zijn. Ook deze Super Snipe kwam pas ver na zijn bouw deze kant op. Zo&#039;n twintig jaar geleden, dus toen-ie al 43 jaar oud was. Sindsdien is de statige sedan al een paar keer van eigenaar gewisseld, dik een jaar geleden voor het laatst. Die bevindt zich in een tamelijk uitzonderlijke situatie met zijn Humber en we kunnen ons goed voorstellen dat er vaak genoeg vragen komen over wat voor merk dat nou precies was.
 349. </p>]]>
 350.                </content:encoded>
 351.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/satzyzejbmklmd_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 352.                                <pubDate>Fri, 08 Dec 2023 16:50:30 +0000</pubDate>
 353.                <dcterms:modified>2023-12-08T13:55:12+00:00</dcterms:modified>
 354.                <slash:comments>16</slash:comments>
 355.            </item>
 356.                                <item>
 357.                <title>&#039;Renault Twingo heeft interesse van Volkswagen gewekt&#039;</title>
 358.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/renault-twingo-heeft-interesse-van-volkswagen-gewekt/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 359.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/renault-twingo-heeft-interesse-van-volkswagen-gewekt/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 360.                <category>Nieuws</category>
 361.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 362.                <guid isPermaLink="false">887237</guid>
 363.                <description><![CDATA[Volkswagen en Renault willen allebei in de nabije toekomst met een elektrische auto in het laagste segment komen. Misschien wel gezamenlijk.
 364. ]]></description>
 365.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/epby1eab5j96_800.jpg" alt="&#039;Renault Twingo heeft interesse van Volkswagen gewekt&#039;" title="&#039;Renault Twingo heeft interesse van Volkswagen gewekt&#039;"/></p>
 366.                    <p>Renault presenteerde onlangs een elektrische retro reïncarnatie van de oer-Twingo. Over enkele jaren moet de productieversie daarvan de onderkant van de EV-markt gaan bedienen. Dat wil zeggen: Renault mikt op een vanafprijs van minder dan €20.000. Daarmee komt de nieuwe Twingo in Dacia Spring-territorium. Daar treft de Renault Twingo dan niet alleen zijn Roemeense concerngenoot en een hele reeks auto&#039;s van Stellantis, maar ook een auto van Volkswagen. Dat wil immers met een mogelijk ID1 geheten instap-EV ook in die prijsklasse bezig gaan.
 367. Twee fabrikanten, één doel. Waarom dan niet samenwerken? Nou, dat gaat mogelijk dus ook gebeuren. Dat bericht het Duitse Handelsblatt. Volkswagen zou &#039;onder meer met Renault&#039; in gesprek zijn over het samen ontwikkelen van de nieuwe goedkoopste EV&#039;s. Het gaat nog niet om vergevorderde gesprekken, maar een eerste voorzet is naar verluidt al wel gedaan. Renault Group-CEO Luca de Meo is overigens geen onbekende binnen de Volkswagen Group; hij was jarenlang immers CEO van Seat. De tijd zal leren of er na de samenwerking tussen Renault en Mercedes-Benz nog een Frans-Duits partnerschap in het vat zit.
 368. </p>]]>
 369.                </content:encoded>
 370.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/epby1eab5j96_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 371.                                <pubDate>Fri, 08 Dec 2023 16:27:19 +0000</pubDate>
 372.                <dcterms:modified>2023-12-08T16:32:05+00:00</dcterms:modified>
 373.                <slash:comments>98</slash:comments>
 374.            </item>
 375.                                <item>
 376.                <title>Zo veel beter is de Volvo C40 met achterwielaandrijving</title>
 377.                <link>https://www.autoweek.nl/autotests/artikel/zo-veel-beter-is-de-volvo-c40-met-achterwielaandrijving/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 378.                <comments>https://www.autoweek.nl/autotests/artikel/zo-veel-beter-is-de-volvo-c40-met-achterwielaandrijving/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 379.                <category>Duurtest</category>
 380.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 381.                <guid isPermaLink="false">886859</guid>
 382.                <description><![CDATA[Onze duurtest-Volvo C40 heeft achterwielaandrijving. Hoe veel beter is dat dan voorwielaandrijving. Om dat te bepalen haalden we er een &#039;oude&#039; bij met FWD.
 383. ]]></description>
 384.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/aghhv9k0demvyx_800.jpg" alt="Zo veel beter is de Volvo C40 met achterwielaandrijving" title="Zo veel beter is de Volvo C40 met achterwielaandrijving"/></p>
 385.                    <p>Bij de Volvo C40 Recharge met voorwielaandrijving voel je goed dat de 231 pk sterke elektromotor de krachten op de voorwielen loslaat. Als je er vanuit onze duurtester met achterwielaandrijving in overstapt, is het een beetje alsof je van een elektrische fiets met middenmotor op een elektrische fiets stapt met de motor in het voorwiel. Je wordt voor het gevoel meer voortgetrokken dan -geduwd. De reacties op het gaspedaal zijn heftiger, wat je merkt aan de neus die wat omhoog komt, en op nat wegdek sta je te spinnen als je te lomp gas geeft. De regen kwam met bakken uit de lucht in de week dat we de voorwielaangedreven versie naast de duurtester reden, dus de omstandigheden om het verschil te ervaren, waren ideaal. Er zit meer onrust in de eerste lichting C40’s Single Motor, die je uiteraard ook als Twin Motor kon bestellen, waarbij de twee elektromotoren 408 pk genereerden. Wanneer hij het vermogen op een droog wegdek wel goed kwijt kan, voelt de 231 pk sterke Single Motor net zo snel aan als de 252 pk sterke C40 Single Motor Extended Range die wij rijden, die overigens een groter, dus zwaarder accupakket heeft. Alleen maakt hij er meer drama bij, met reacties in neus en stuur. De elektromotor lijkt wat losser in de neus te hangen. Het regenereren voelt eveneens bruusker.
 386. De nieuwe basis voor de Volvo C40 Recharge met Single Motor. Die zit dus achterin.
 387. Nieuwe elektromotor
 388. Is de C40 door de verhuizing van de elektromotor verfijnder? Zeker, de achterwielen hebben het op nat wegdek alleen in bochten soms wat moeilijk, maar van aandrijfreacties stuur merk je niets. De auto rijdt echt beter. Overigens is de elektromotor in de nieuwere versie van een ander type. Het betreft nu een zogenaamde elektromotor met permanente magneet, een elektromotor die Volvo in eigen huis heeft ontwikkeld en ook zelf produceert. Die kon optimaal worden afgestemd op de door Volvo geschreven besturingssoftware.
 389. De oude basis voor de Volvo C40, zoals het gepresenteerd werd voor de Volvo 40.1 en 40.2 Concepts, wat uiteindelijk de XC40 en de Polestar 2 werden.
 390. Nieuwe is zuiniger
 391. De nieuwe C40 is ook efficiënter. In de week dat we de oude en de nieuwe naast elkaar reden, zagen we verbruikscijfers uitpakken in het voordeel van de achterwielaandrijver. De duurtester verbruikte in die periode 18,7 kWh/100 kilometer, de voorwielaandrijver kwam uit op 19,8 kWh/100 kilometer. Dat was bij een buitentemperatuur tussen de 11 en de 14 graden. De oude versie heeft een netto accucapaciteit van 67 kWh en komt 350 tot 370 kilometer ver. De nieuwe C40 doet het met dezelfde inhoud als je de basisversie kiest, maar komt door de zuiniger elektromotor wel verder. De WLTP-opgave voor de actieradius is 478 kilometer en voor de voorwielaandrijver gaf Volvo 434 kilometer op. Ook het vermogen nam iets toe. Nu heeft de C40 minimaal 238 pk, terwijl de rode auto in dit verhaal 231 pk levert. De Extended Range-variant (die voor de update niet bestond) die wij rijden, levert 252 pk, heeft een netto accucapaciteit van 78 kWh en zou volgens de WLTP-opgave 581 kilometer ver moeten komen. In de eerste weken zaten we nog op 470 praktijk kilometers. Nu het kouder is en er zo nu en dan een herfststorm de kop opsteekt, is de actieradius 400 kilometer.
 392. </p>]]>
 393.                </content:encoded>
 394.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/aghhv9k0demvyx_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 395.                                <pubDate>Fri, 08 Dec 2023 16:00:06 +0000</pubDate>
 396.                <dcterms:modified>2023-12-08T15:04:00+00:00</dcterms:modified>
 397.                <slash:comments>75</slash:comments>
 398.            </item>
 399.                                <item>
 400.                <title>Speciale Bugatti Chiron imponeert met klassieke kleuren</title>
 401.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/speciale-bugatti-chiron-imponeert-met-klassieke-kleuren/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 402.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/speciale-bugatti-chiron-imponeert-met-klassieke-kleuren/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 403.                <category>Nieuws</category>
 404.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 405.                <guid isPermaLink="false">887211</guid>
 406.                <description><![CDATA[Een schatrijke dame met een sterk historisch (auto)besef heeft Bugatti een speciale opdracht gegeven. Het resultaat zien we hier: een smaakvol
 407. ]]></description>
 408.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/ytleovyo6c62sh_800.jpg" alt="Speciale Bugatti Chiron imponeert met klassieke kleuren" title="Speciale Bugatti Chiron imponeert met klassieke kleuren"/></p>
 409.                    <p>De Bugatti Chiron zwaait weliswaar af, maar dat betekent niet dat Bugatti er al klaar mee is. Dat blijkt wel uit de diverse unieke exemplaren die maar blijven verschijnen. Nu is er ook weer eentje, die we toch even in het zonnetje willen zetten. Deze Chiron Super Sport krijgt hier op de redactie namelijk de handen wel op elkaar vanwege de kleurstelling.
 410. Het gaat namelijk om een vrijwel geheel in een klassiek zachtblauw gespoten Chiron. De kleur komt ook terug op de wielen. De verchroomde accenten op de Chiron steken er heel mooi subtiel tegen af. In het interieur zien we leer in een lichte cognacachtige bruintint. Dat vormt een klassieke combinatie met de exterieurkleur. Letterlijk klassiek, want het is allemaal in opdracht van de eerste eigenares geïnspireerd op de naast de Chiron gefotografeerde Bugatti Type 57 SC Atlantic.
 411.  
 412. Er zijn nog meer verwijzingen naar het verleden van Bugatti, eveneens op verzoek van de 70-jarige dame. Zo is in de deurpanelen de 57 SC Atlantic afgebeeld, is de bekende &#039;dansende olifant&#039; van Rembrandt Bugatti (kunstenaar en broer van Ettore Bugatti) in de hoofdsteun gestikt en zijn er handtekeningen van Rembrandt en Jean Bugatti (de ontwerper van de 57) op de dorpels aangebracht. Als kers op de taart is in de middentunnel een plaquette aangebracht met &#039;57&#039; erop, waaronder is aangegeven dat er maar één Chiron zoals deze is. De creatie heet dan ook &#039;Chiron Super Sport 57 One of One&#039;.
 413. </p>]]>
 414.                </content:encoded>
 415.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/ytleovyo6c62sh_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 416.                                <pubDate>Fri, 08 Dec 2023 15:27:48 +0000</pubDate>
 417.                <dcterms:modified>2023-12-08T15:38:58+00:00</dcterms:modified>
 418.                <slash:comments>13</slash:comments>
 419.            </item>
 420.                                <item>
 421.                <title>&#039;Tesla-stakingen&#039; breiden zich uit door heel Scandinavië</title>
 422.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/tesla-stakingen-breiden-zich-uit-door-heel-scandinavie/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 423.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/tesla-stakingen-breiden-zich-uit-door-heel-scandinavie/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 424.                <category>Nieuws</category>
 425.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 426.                <guid isPermaLink="false">887189</guid>
 427.                <description><![CDATA[De stakingen gericht op Tesla breiden zich steeds verder uit. Het begon in Zweden, maar inmiddels is het in heel Scandinavië raak. Het doel:
 428. ]]></description>
 429.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/micy9debbo9l_800.jpg" alt="&#039;Tesla-stakingen&#039; breiden zich uit door heel Scandinavië" title="&#039;Tesla-stakingen&#039; breiden zich uit door heel Scandinavië"/></p>
 430.                    <p>In navolging van Deense en Noorse vakbonden heeft nu ook de Finse transportvakbond AKT aangekondigd mee te doen aan acties tegen Tesla. Aanleiding zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor automonteurs in Zweden. Die onderhandelingen verkeren in een impasse. Medewerkers van alle havens in Finland blokkeren vanaf 20 december de doorvoer van Tesla&#039;s &quot;Het is een cruciaal onderdeel van het Scandinavische arbeidsmarktmodel dat we collectieve overeenkomsten hebben en vakbonden elkaar steunen&quot;, onderbouwde AKT-voorzitter Ismo Kokko het besluit in een verklaring.
 431. Eerder deze week sloten Noorse en Deense vakbonden zich al aan bij de acties tegen Tesla. Ook in Noorwegen en Denemarken willen de bonden voorkomen dat de elektrische auto&#039;s van de fabrikant het land in kunnen. Het Norges Bank Investment Management, &#039;s werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla, reageerde vrijdag op de acties. Het staatsinvesteringsfonds liet aan persbureau Reuters weten &quot;te verwachten van bedrijven waarin we beleggen de fundamentele mensenrechten respecteren, waaronder arbeidsrechten&quot;.
 432. Eind oktober legden zo&#039;n 130 medewerkers van tien Tesla-werkplaatsen in Zweden het werk neer. Leden van andere vakbonden, onder wie postbodes, havenarbeiders en schoonmakers, hebben zich uit solidariteit aangesloten bij de actie. Tesla-topman Elon Musk heeft eerder al zijn verontwaardiging uitgesproken over de stakingen. Hij noemde de gevolgen daarvan &#039;krankzinnig&#039;. Overigens boekte Tesla eind vorige maand succes in een rechtszaak tegen de Zweedse autoriteit die kentekens uitgeeft. Die moet ze direct aan Tesla leveren, zonder tussenkomst van het stakende postbedrijf. Deze week ving het juist weer bot in een rechtszaak tegen dat postbedrijf. Dat mag gewoon volharden in de weigering de kentekenplaten te bezorgen bij Tesla.
 433. </p>]]>
 434.                </content:encoded>
 435.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/micy9debbo9l_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 436.                                <pubDate>Fri, 08 Dec 2023 14:58:24 +0000</pubDate>
 437.                <dcterms:modified>2023-12-08T15:09:51+00:00</dcterms:modified>
 438.                <slash:comments>121</slash:comments>
 439.            </item>
 440.                                <item>
 441.                <title>Lexus verwacht enorme Europese verkoopstijging in 2024 door LBX</title>
 442.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/lexus-verwacht-enorme-europese-verkoopstijging-in-2024-door-lbx/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 443.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/lexus-verwacht-enorme-europese-verkoopstijging-in-2024-door-lbx/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 444.                <category>Nieuws</category>
 445.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 446.                <guid isPermaLink="false">887182</guid>
 447.                <description><![CDATA[De Lexus LBX kan voor Europa zomaar eens het gemis van Russische verkopen goedmaken voor Lexus. Het merk verwacht een enorme verkoopstijging:
 448. ]]></description>
 449.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/9suy8ffb31ir_800.jpg" alt="Lexus verwacht enorme Europese verkoopstijging in 2024 door LBX" title="Lexus verwacht enorme Europese verkoopstijging in 2024 door LBX"/></p>
 450.                    <p>Dat Lexus met de compacte Lexus LBX vooral op Europa mikt, is geen geheim. De auto zit in een voor premiummerken sowieso nog nauwelijks ontgonnen terrein en vindt in het huidige autolandschap eigenlijk alleen de DS 3 en de Volvo EX30 tegenover zich, waarbij die laatste er alleen als EV is en de Lexus juist helemaal niet. Het is naar goed Lexus-gebruik een hybride, die zijn aandrijflijn deelt met de ongeveer even grote Toyota Yaris Cross.
 451. AutoWeek krijgt te horen dat Lexus in 2024 zo&#039;n 24.000 LBX-en hoopt te verkopen in Europa. Met dat aantal zou de LBX een enorm aandeel hebben in de totale Lexus-verkopen in ons werelddeel, en logischerwijs dus ook een gigantische stijging van die verkoopcijfers veroorzaken. De cijfers voor 2023 zijn uiteraard nog niet compleet, maar in 2020 verkocht Lexus in totaal 50.467 auto’s in ons werelddeel. Zomaar de helft erbij, dus! Automotive News merkt wel op dat 2022 een uitzonderlijk slecht jaar was voor Lexus, omdat de Russische activiteiten en verkopen vanwege de oorlog in één klap stopten. De LBX-verkopen zouden dat gemis echter goed kunnen maken, dus er gloort weer hoop voor Lexus in Europa.
 452. Dat de Lexus LBX in zijn eentje zo’n enorme stijging kan veroorzaken, komt natuurlijk ook doordat de auto in een voor Lexus nieuw segment zit en dus geen directe vervanger is van een bestaand model. Hij komt náást het huidige en op zichzelf al lekker actuele SUV-aanbod in het gamma, en zal naar verwachting ook veel vreemd-merkrijders trekken. Tegelijkertijd verwacht de importeur dat een groot deel van de bestaande CT200h-rijders de overstap zal maken. De CT is al even niet meer leverbaar, maar is als de kleinste Lexus tot nu toe wel een soort indirecte voorganger van de LBX. Daarnaast moet de LBX mensen trekken die een Toyota Yaris Cross niet luxueus genoeg vinden, maar een Toyota C-HR te groot achten.
 453. </p>]]>
 454.                </content:encoded>
 455.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/9suy8ffb31ir_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 456.                                <pubDate>Fri, 08 Dec 2023 14:07:45 +0000</pubDate>
 457.                <dcterms:modified>2023-12-08T15:43:08+00:00</dcterms:modified>
 458.                <slash:comments>70</slash:comments>
 459.            </item>
 460.                                <item>
 461.                <title>Zeldzaam lange prijsdaling olie: prijzen aan de pomp blijven zakken</title>
 462.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/zeldzaam-lange-prijsdaling-olie-prijzen-aan-de-pomp-blijven-zakken/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 463.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/zeldzaam-lange-prijsdaling-olie-prijzen-aan-de-pomp-blijven-zakken/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 464.                <category>Nieuws</category>
 465.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 466.                <guid isPermaLink="false">887172</guid>
 467.                <description><![CDATA[De olieprijzen zitten al bijzonder lang in een daling. Dat is ook goed te merken aan de prijzen aan de pomp.
 468. ]]></description>
 469.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/oigy01qbnef8_800.jpg" alt="Zeldzaam lange prijsdaling olie: prijzen aan de pomp blijven zakken" title="Zeldzaam lange prijsdaling olie: prijzen aan de pomp blijven zakken"/></p>
 470.                    <p>De prijs van olie op de wereldmarkt daalt al zeven weken achter elkaar. Dat is zeldzaam; het is voor het eerst in vijf jaar dat de olieprijs zo veel weken achter elkaar daalt. Dat merk je duidelijk aan de pomp als je brandstof wilt tanken voor je auto. Zo staat de gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine vrijdag op €2,078, blijkt uit gegevens van consumentencollectief UnitedConsumers. Dat is ongeveer 10 cent minder dan een maand geleden. In de praktijk ligt de prijs vaak veel lager. Wie goed zoekt, kan voor minder dan €1,90 per liter E10 tanken. De dieselprijs is de afgelopen tijd eveneens gedaald. De adviesprijs staat nu op €1,898. Het is voor het eerst sinds begin augustus dat die adviesprijs onder de €1,90 uitkomt. Ook hier geldt weer dat het lokaal voor veel minder wordt aangeboden.
 471.  
 472. Handelaren verwachten aan afnemende vraag, en dat leidt al een poos tot dalende olieprijzen. Zo draait de economie in China niet lekker, wat mede zorgt voor een afkoelende wereldeconomie. Ook in andere landen, waaronder Nederland, is er een recessie. Als het economisch minder gaat, is daalt de vraag naar olie. Diverse grote olieproducerende landen, verenigd in de OPEC+, schroeven volgend jaar hun productie terug. Onder meer Saoedi-Arabië en Rusland pompen minder op. Daarmee hopen ze de olieprijs weer wat op te krikken. De VS werkt daar niet aan mee. Het land verhoogde juist zijn productie, waardoor de olieprijzen voorlopig niet zijn gestegen.
 473.  
 474. </p>]]>
 475.                </content:encoded>
 476.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/oigy01qbnef8_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 477.                                <pubDate>Fri, 08 Dec 2023 13:36:11 +0000</pubDate>
 478.                <dcterms:modified>2023-12-08T14:27:56+00:00</dcterms:modified>
 479.                <slash:comments>75</slash:comments>
 480.            </item>
 481.                                <item>
 482.                <title>Elektrische Maserati GranTurismo Folgore is minst dure GranTurismo</title>
 483.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/de-elektrische-maserati-granturismo-folgore-is-de-goedkoopste-maserati-granturismo/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 484.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/de-elektrische-maserati-granturismo-folgore-is-de-goedkoopste-maserati-granturismo/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 485.                <category>Nieuws</category>
 486.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 487.                <guid isPermaLink="false">887162</guid>
 488.                <description><![CDATA[Dit kost de volledig elektrische Maserati GranTurismo Folgore:
 489. ]]></description>
 490.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/xmfym97bkabz_800.jpg" alt="Elektrische Maserati GranTurismo Folgore is minst dure GranTurismo" title="Elektrische Maserati GranTurismo Folgore is minst dure GranTurismo"/></p>
 491.                    <p>Sinds begin dit jaar weten we dat de Maserati GranTurismo er is vanaf €226.911. Verder weten we dat je €271.576 moet achterlaten voor de heftiger Trofeo-versie met de V6, maar de prijs van de elektrische variant hield Maserati nog onder de pet. Nu weten we meer: de volledig elektrische Maserati GranTurismo Folgore kost minimaal €198.350. Minder dan twee ton dus, en de goedkoopste GranTurismo die je in Nederland kunt kopen. Bovendien krijg je voor minder geld een bak meer vermogen: de EV levert 750 pk en knalt in 2,7 seconden van 0 naar 100, bij de Modena liggen die waardes op 490 pk en 3,9 tellen.
 492. Bij de prijs horen wel kanttekeningen, want er zijn opties en accessoires waar je eigenlijk niet omheen kunt. Wie de Folgore aanklikt, krijgt meteen een auto van €201.109 voorgeschoteld, vanwege een laadkabel (!) en een ‘DC Booster’. Die DC Booster zorgt ervoor dat wanneer je bij een 400V DC-lader laadt, het voltage van 400V wordt geconverteerd naar 800V die de auto nodig heeft voor het laden. Je kunt deze opties achterwege laten, maar dat doet niemand. Een groter effect op de prijs heeft de kleur: standaard is de Folgore wit, voor zwart of grijs betaal je bijna 5 mille extra en wie een echte kleur wil, telt daarvoor €18.000 tot zelfs € 32.000 neer. Dat gaat hard, zelfs in de wereld van de exclusieve super-GT’s.
 493. Over exclusief gesproken: AutoWeek kon al vroeg met de Maserati GranTurismo op pad, óók met de Folgore. Kijk gerust nog even de bijbehorende video terug!
 494. </p>]]>
 495.                </content:encoded>
 496.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/xmfym97bkabz_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 497.                                <pubDate>Fri, 08 Dec 2023 12:36:24 +0000</pubDate>
 498.                <dcterms:modified>2023-12-08T15:19:45+00:00</dcterms:modified>
 499.                <slash:comments>50</slash:comments>
 500.            </item>
 501.                                <item>
 502.                <title>Tesla deelt 48V-boordnet met andere fabrikanten</title>
 503.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/tesla-deelt-48v-boordnet-met-andere-fabrikanten/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 504.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/tesla-deelt-48v-boordnet-met-andere-fabrikanten/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 505.                <category>Nieuws</category>
 506.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 507.                <guid isPermaLink="false">887145</guid>
 508.                <description><![CDATA[Tesla houdt het 48V-boordnet van de Cybertruck niet voor zichzelf, maar deelt ze met andere fabrikanten. In het openbaar, op X!
 509. ]]></description>
 510.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/9lfykn6bxz0b_800.jpg" alt="Tesla deelt 48V-boordnet met andere fabrikanten" title="Tesla deelt 48V-boordnet met andere fabrikanten"/></p>
 511.                    <p>‘You’re welcome’, zegt Elon Musk op X droogjes tegen Ford-CEO Jim Farley. Het is een reactie op een bedankje van Farley, die van Musk een document heeft ontvangen waarin het 48-volt boordnet van de Tesla Cybertruck uit de doeken wordt gedaan. “Bedankt Elon Musk, geweldig voor de auto-industrie”, zegt Farley daarover.
 512. Tesla’s bedoeling is dat de rest van de auto-industrie op weg wordt geholpen om eveneens aan de slag te gaan met 48-volt systemen. Dat is uiteindelijk nodig omdat de 12 volt-boordspanning die nu gebruikelijk is voor secundaire functies, door toename van elektronica aan boord aan de grenzen van zijn kunnen zit. De overstap is lastig, omdat er nog geen onderdelen zijn, de hele auto er geschikt voor moet worden gemaakt en het in de beginfase domweg veel geld kost. Door zelf de eerste stapt te zetten en de ervaringen op papier naar andere automerken te sturen, hoopt Tesla kennelijk een revolutie op dit gebied te ontketenen.
 513. “Geweldig om het document te lezen en met te realiseren dat ons team op een vergelijkbare weg zit”, zegt Farley in een volgende reactie. “Laten we samenwerken om toeleveranciersketen in dezelfde richting te bewegen”. Het 48V-boordnet heeft als voordeel dat er dunnere bedrading kan worden gebruikt en er hogere vermogens beschikbaar zijn bij een gelijkblijvende hoeveelheid stroom. Lees: het boordnet kan meer elektronica aan.
 514. Het 48 volt-systeem van de Cybertruck moet je niet verwarren met de 48v-systemen die we al enige tijd kennen in (mild-)hybrides. Die hebben betrekking op de aandrijflijn, waarbij een omvormer ervoor zorgt dat niet daaraan gelinkte functies alsnog ‘gewoon’ op 12 volt werken. Bij de Cybertruck is die stap er niet meer en werkt alles op 48 volt, behalve de 800V-aandrijflijn.
 515. </p>]]>
 516.                </content:encoded>
 517.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/9lfykn6bxz0b_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 518.                                <pubDate>Fri, 08 Dec 2023 11:37:49 +0000</pubDate>
 519.                <dcterms:modified>2023-12-08T12:39:04+00:00</dcterms:modified>
 520.                <slash:comments>24</slash:comments>
 521.            </item>
 522.                                <item>
 523.                <title>&#039;Onwaarschijnlijk dat veel automobilisten 30 km/h gaan rijden in Amsterdam&#039;</title>
 524.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/onwaarschijnlijk-dat-veel-automobilisten-30-km-h-gaan-rijden-in-amsterdam/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 525.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/onwaarschijnlijk-dat-veel-automobilisten-30-km-h-gaan-rijden-in-amsterdam/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 526.                <category>Nieuws</category>
 527.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 528.                <guid isPermaLink="false">887106</guid>
 529.                <description><![CDATA[Vandaag is in een groot deel van Amsterdam de maximumsnelheid naar 30 km/h gegaan. Een expert verwacht dat niet veel automobilisten zich eraan gaan houden.
 530. ]]></description>
 531.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/zbiygq5b4p40_800.jpg" alt="&#039;Onwaarschijnlijk dat veel automobilisten 30 km/h gaan rijden in Amsterdam&#039;" title="&#039;Onwaarschijnlijk dat veel automobilisten 30 km/h gaan rijden in Amsterdam&#039;"/></p>
 532.                    <p>Vannacht zijn door heel Amsterdam stickers van nieuwe verkeersborden gehaald en is op een groot deel van de wegen 30 km/h de nieuwe maximumsnelheid geworden. Het gaat om maar liefst 80 procent van de wegen in de hoofdstad. Het is de bedoeling dat de verkeersveiligheid erdoor verbetert. Bij lagere snelheden is de kans op ernstig letsel bij een aanrijding tussen een auto en een fietser bijvoorbeeld aanzienlijk lager. Overigens is de milieuwinst waarschijnlijk nihil of is er zelfs sprake van een achteruitgang, omdat motoren mogelijk minder op temperatuur komen, in een lagere versnelling rijden en dan juist meer uitstoten.
 533. Wat het doel ook is, volgens Hans Drolenga, expert op het gebied van veilige mobiliteit bij Sweco, is de kans überhaupt klein dat veel automobilisten zich aan de nieuw maximumsnelheid houden. &quot;Het is waarschijnlijk dat veel automobilisten zich niet aan de nieuwe snelheidslimiet gaan houden, omdat de wegen niet daarop zijn ingericht&quot;, aldus Drolenga tegenover het ANP. &quot;Op veel plekken in Amsterdam zijn brede wegen en lange asfaltstroken. Die nodigen uit om veel harder te rijden dan die 30 kilometer per uur. De kans is klein dat automobilisten hun snelheid op die wegen vrijwillig  verlagen. Ik denk dat daarvoor in veel gevallen flinke aanpassingen aan de weg nodig zijn.&quot;
 534. </p>]]>
 535.                </content:encoded>
 536.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/zbiygq5b4p40_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 537.                                <pubDate>Fri, 08 Dec 2023 11:02:18 +0000</pubDate>
 538.                <dcterms:modified>2023-12-08T11:45:18+00:00</dcterms:modified>
 539.                <slash:comments>105</slash:comments>
 540.            </item>
 541.                                <item>
 542.                <title>Ondernemers minder enthousiast over elektrische bestelbus</title>
 543.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/ondernemers-minder-enthousiast-over-elektrische-bestelbus/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 544.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/ondernemers-minder-enthousiast-over-elektrische-bestelbus/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 545.                <category>Nieuws</category>
 546.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 547.                <guid isPermaLink="false">887094</guid>
 548.                <description><![CDATA[Nederlandse ondernemers hebben in 2023 niet vaker, maar juist minder vaak het voornemen om op korte termijn een elektrische bestelbus aan te schaffen.
 549. ]]></description>
 550.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/5aayqaxbekzv_800.jpg" alt="Ondernemers minder enthousiast over elektrische bestelbus" title="Ondernemers minder enthousiast over elektrische bestelbus"/></p>
 551.                    <p>De conclusies komen naar voren in de Monitor Lichte Bedrijfswagens 2023, een onderzoek van de Rai Vereniging. Hoewel er steeds meer redenen zijn om voor een elektrische bedrijfswagen te kiezen, blijken ondernemers steeds terughoudender als het gaat om de aanschaf van elektrische bedrijfswagens. Dat heeft verschillende oorzaken. Zo zou er te veel onduidelijkheid zijn over de komst van Zero-Emissiezones in steden. Ook veranderende wetgeving zoals die omtrent de maximum-gewichtsgrens voor zware elektrische bussen draagt bij aan de afname van de aankoopintentie. Ondernemers zijn verder bezorgd over het stroomnet en laadmogelijkheden. Tot slot is er de afschaffing van de bpm-vrijstelling voor niet-elektrische bedrijfsbussen: die wordt 1 januari 2025 van kracht, wat voor veel ondernemers juist reden is om in 2024 nog een dieselbus aan te schaffen.
 552. Dat laatste speelt volgens het onderzoek vooral bij kleinere bedrijven. Bedrijven met grotere wagenparken zijn eerder geneigd om over te stappen op elektrisch, en doen dat vaak al. Evengoed blijft in deze categorie voorlopig een grote rol weggelegd voor diesel: de inzet van diesels ligt bij grote wagenparken op 64 procent in 2023 en daalt dan naar verwachting naar 51 procent in 2024 en 26 procent in 2025.
 553. Als het gaat om de keuze voor een bepaald type bedrijfsauto, is betrouwbaarheid voor alle bedrijven het belangrijkste criterium. Vervolgens zijn er verschillen tussen kleinere en grotere bedrijven: de kleinere vinden aspecten als wegligging en rijgedrag belangrijk, terwijl er bij middelgrote en grote wagenparken meer wordt gelet op actieradius en gebruikskosten (TCO). Dit is verre van onlogisch: een kleinere ondernemer rijdt vaak zelf of kent degene die rijdt, bij een groter wagenpark is de afstand tussen de besluitvorming en de gebruiker een stuk groter.
 554. </p>]]>
 555.                </content:encoded>
 556.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/5aayqaxbekzv_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 557.                                <pubDate>Fri, 08 Dec 2023 10:34:15 +0000</pubDate>
 558.                <dcterms:modified>2023-12-08T10:48:12+00:00</dcterms:modified>
 559.                <slash:comments>21</slash:comments>
 560.            </item>
 561.                                <item>
 562.                <title>Volkswagen ID3 GTX gespot: de Golf GTI voorbij</title>
 563.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/volkswagen-id3-gtx-gespot-de-golf-gti-voorbij/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 564.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/volkswagen-id3-gtx-gespot-de-golf-gti-voorbij/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 565.                <category>Nieuws</category>
 566.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 567.                <guid isPermaLink="false">887086</guid>
 568.                <description><![CDATA[De Volkswagen ID3 is weliswaar een elektrisch alternatief voor de Golf, maar sommige Golfs zijn maar moeilijk te evenaren. Wat te denken van de Golf
 569. ]]></description>
 570.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/rw3z40dsha6c24_800.jpg" alt="Volkswagen ID3 GTX gespot: de Golf GTI voorbij" title="Volkswagen ID3 GTX gespot: de Golf GTI voorbij"/></p>
 571.                    <p>Alweer 2,5 jaar geleden stond toenmalig Volkswagen-CEO Ralf Brandstätter nonchalant tegen een sportief aangeklede Volkswagen ID3 aan te leunen. Het bleek om de Volkswagen IDX te gaan, een voorbode van de ID3 GTX. Een heel vroege voorbode, zo kunnen we wel zeggen, want de ID3 GTX is er nog steeds niet. Er wordt wel druk mee getest, zo bleek eerder al. Nu duikt de top-ID3 opnieuw op, deze keer in de sneeuw in het hoge noorden.
 572.  
 573. Je moet wel even twee keer kijken om &#039;m al te kunnen onderscheiden van een reguliere ID3. Eigenlijk geeft de voorbumper nog het meest weg. Daarin tref je een wat grotere &#039;grille&#039; met honingraatpatroon. De zwarte &#039;balk&#039; op de voorklep lijkt op die van de pre-facelift ID3, maar is een sticker. Het is nog steeds niet helemaal helder wat er onderhuids nou precies gebeurt. De IDX uit 2021 was vierwielaangedreven en 333 pk sterk. De kans bestaat dat de Volkswagen ID3 GTX (die heel misschien alsnog de GTI-badge op zich gedrukt krijgt) 299 pk levert, net zoals de ID4 GTX en ID5 GTX nog heel even. Die zijn ook vierwielaangedreven, dus met die aandrijflijn zou de productie-ID3 GTX behoorlijk dicht bij zijn conceptuele voorbode blijven. Er zit bovendien een 340 pk sterke aandrijflijn in het vat voor de Volkswagens. Daarmee zou de ID3 GTX met zijn vermogen niet alleen de Golf GTI, maar ook de Golf R overtreffen. Medio 2024 verwachten we het allemaal zeker te weten.
 574. </p>]]>
 575.                </content:encoded>
 576.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/rw3z40dsha6c24_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 577.                                <pubDate>Fri, 08 Dec 2023 10:29:26 +0000</pubDate>
 578.                <dcterms:modified>2023-12-08T11:00:08+00:00</dcterms:modified>
 579.                <slash:comments>48</slash:comments>
 580.            </item>
 581.                                <item>
 582.                <title>Maf: koplamp facelift-BMW 4-serie nu al op ‘Marktplaats’</title>
 583.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/maf-koplamp-facelift-bmw-4-serie-nu-al-op-marktplaats/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 584.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/maf-koplamp-facelift-bmw-4-serie-nu-al-op-marktplaats/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 585.                <category>Nieuws</category>
 586.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 587.                <guid isPermaLink="false">887080</guid>
 588.                <description><![CDATA[De koplampen van de nog niet onthulde, gefacelifte BMW 4-serie zijn al op het Duitse equivalent van Marktplaats verschenen.
 589. ]]></description>
 590.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/jqwn9l31xgqy9n_800.jpg" alt="Maf: koplamp facelift-BMW 4-serie nu al op ‘Marktplaats’" title="Maf: koplamp facelift-BMW 4-serie nu al op ‘Marktplaats’"/></p>
 591.                    <p>Nog niet onthulde auto’s kunnen op allerlei manieren voortijdig in beeld komen. Meestal gaat het om zorgvuldig gecamoufleerde exemplaren, soms belandt een schaalmodel van een nieuw type voortijdig online en nog vaker lekken de persfoto’s te vroeg uit. Wat we vandaag aantreffen, is naar ons weten echter niet eerder vertoond.
 592. De onvolprezen Wilco Blok deelt op social media een foto uit een advertentie op Kleinanzeigen.de, een verkoopsite voor – voornamelijk – tweedehands spullen. Deze koplampen zijn echter bepaald niet gebruikt, maar zó nieuw dat ze niet eens zouden moeten bestaan. Een bedrijf uit München – dat is dan weer geen verrassing – biedt lichtunits aan voor de BMW ‘G22 LCI’, ofwel de gefacelifte BMW 4-serie. Juist: die auto is er nog helemaal niet.
 593. Foto: Kleinanzeigen.de
 594. En wat ontdekken we dan concreet aan die lampen? Allereerst dat de vorm van de units niet lijkt te wijzigen. De inhoud gaat wel vrij rigoureus op de schop. Waar de huidige 4-serie nog een stel ornamenten heeft dat in de verte doet denken aan de dubbele ‘angel eyes’ van weleer, zijn er in de nieuwe unit slechts twee verticale ledstrepen aangebracht als dagrijverlichting. Iets vergelijkbaars zien we bij andere moderne BMW’s, zoals de nieuwe 5-serie en de X1. Tussen de streepjes zit één enkele lens voor het dim- en grootlicht, dat ongetwijfeld in staat is automatisch om voorliggers heen te schijnen. Een aparte bochtenlamp schijnt vanuit de binnenzijde van de koplamp naar buiten. BMW biedt straks ongetwijfeld meerdere soorten koplampen aan in de 4-serie. De blauwe accenten betekenen doorgaans dat er laser-techniek aan boord is, dus reken erop dat eenvoudig uitgevoerde modellen die opvallende streepjes niet hebben.
 595. </p>]]>
 596.                </content:encoded>
 597.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/jqwn9l31xgqy9n_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 598.                                <pubDate>Fri, 08 Dec 2023 09:35:21 +0000</pubDate>
 599.                <dcterms:modified>2023-12-08T10:37:42+00:00</dcterms:modified>
 600.                <slash:comments>54</slash:comments>
 601.            </item>
 602.                                <item>
 603.                <title>Dit zijn de beste leasemaatschappijen volgens de VZR</title>
 604.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/dit-zijn-de-beste-leasemaatschappijen-volgens-de-vzr/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 605.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/dit-zijn-de-beste-leasemaatschappijen-volgens-de-vzr/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 606.                <category>Nieuws</category>
 607.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 608.                <guid isPermaLink="false">887073</guid>
 609.                <description><![CDATA[De Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) heeft zijn jaarlijkse awards voor de beste leasemaatschappijen uitgereikt. Er zijn diverse winnaars in
 610. ]]></description>
 611.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/yhfyqo3bms39_800.jpg" alt="Dit zijn de beste leasemaatschappijen volgens de VZR" title="Dit zijn de beste leasemaatschappijen volgens de VZR"/></p>
 612.                    <p>Ieder jaar doet de VZR een groot tevredenheidsonderzoek onder leaserijders. Dit jaar zijn er samen met de Feedback Company 4.500 (private-)leaserijders en wagenparkbeheerders ondervraagd naar hun bevindingen in het bijna voorbije jaar. Daaruit rollen diverse leasemaatschappijen als beste naar voren.
 613. Bij de wagenparkbeheerders is onder de grote maatschappijen Athlon de favoriet gebleken, gevolgd door Alphabet en ALD Automotive. Onder middelgrote en kleine leasemaatschappijen is ProMobility bij wagenparkbeheerders de absolute nummer 1. Wittebrug Lease en Wagenplan volgen op respectievelijk plaats twee en drie. Bij private leaserijders gaat van de grote maatschappijen Alphabet er met de hoofdprijs vandoor. ALD Automotive staat hier op plaats twee, gevolgd door Athlon. Bij de middelgrote en kleine maatschappijen is MHC Mobility de winnaar onder de private leaserijders. Friesland Lease en IKRIJ.nl maken het podium compleet. Over het algemeen is de tevredenheid over leasemaatschappijen iets gegroeid ten opzichte van vorig jaar.
 614. Ten slotte is er nog een Innovatie Award uitgereikt. Die ging naar Athlon, voor het &#039;Flex Thuislaadpakket&#039;. VZR: &quot;Het apart aanbieden van een laadpaal, los van het leasecontract en inclusief de totale organisatie en juridische context, wordt gewaardeerd door de jury. Deze constructie is goed doordacht en lost een feitelijk probleem op. Verder voorziet het in een dagelijkse en actuele behoefte van veel zakelijke rijders.&quot;
 615. </p>]]>
 616.                </content:encoded>
 617.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/yhfyqo3bms39_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 618.                                <pubDate>Fri, 08 Dec 2023 09:30:48 +0000</pubDate>
 619.                <dcterms:modified>2023-12-08T10:41:42+00:00</dcterms:modified>
 620.                <slash:comments>3</slash:comments>
 621.            </item>
 622.                                <item>
 623.                <title>&#039;Vrachtwagenrijbewijs voor zware elektrische bus onaangename verrassing&#039;</title>
 624.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/vrachtwagenrijbewijs-voor-zware-elektrische-bus-onaangename-verrassing/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 625.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/vrachtwagenrijbewijs-voor-zware-elektrische-bus-onaangename-verrassing/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 626.                <category>Nieuws</category>
 627.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 628.                <guid isPermaLink="false">887060</guid>
 629.                <description><![CDATA[Vanuit de mobiliteitssector is met ontsteltenis gereageerd op het nieuws dat er in het nieuwe jaar toch een vrachtwagenrijbewijs nodig is voor zware elektrische bestelbussen.
 630. ]]></description>
 631.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/y0jyeh8b2phf.jpg" alt="&#039;Vrachtwagenrijbewijs voor zware elektrische bus onaangename verrassing&#039;" title="&#039;Vrachtwagenrijbewijs voor zware elektrische bus onaangename verrassing&#039;"/></p>
 632.                    <p>Donderdag werd bekend dat er in 2024 toch echt een C-rijbewijs nodig is voor elektrische bestelbussen met een toegestane maximum massa van 3.501 kilo en hoger. Dat betekent in de praktijk dat ondernemers wellicht voor de verrassing staan dat ze hun C-rijbewijs moeten halen, of dat ze minder lading kunnen vervoeren dan verwacht. Het is tien brancheorganisaties een doorn in het oog. De Bovag, Transport &amp;amp; Logistiek Nederland (TLN), de Rai Vereniging, Evofenedex, de Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), Koninklijke Bouwend Nederland, Techniek Nederland, INretail, VNO-NCW en MKB-Nederland doen daarom samen een dringende oproep aan de Tweede Kamer.
 633. Ze vinden dat de gedoogregeling te vroeg stopt (op 1 juli 2024) en willen dat deze wordt verlengd tot er definitieve wetgeving is. Concreet zien ze graag dat het tot 1 januari 2025 is toegestaan dat je met een B-rijbewijs een elektrische bestelbus tot 4.250 kilo TMM rijdt. Dat zou genoeg tijd moeten zijn om de &#039;wetgeving te actualiseren&#039;, zodat de elektrische busjes ook daarna &#039;verder kunnen&#039;. Dat is volgens de partijen nodig om de ontwikkeling van uitstootvrij vervoer te steunen: &#039;Het verder verduurzamen en leefbaarder maken van binnensteden en winkelgebieden wordt vertraagd.&#039;
 634. De brancheorganisaties kunnen zich niet vinden in het argument om deze situatie niet langer te gedogen, namelijk de verkeersveiligheid. Bestuursvoorzitter Elisabeth Post van Transport en Logistiek Nederland: &quot;Er is een pilot geweest waaruit niet is gebleken dat dit type bestelauto onveiliger zou zijn. Bovendien zijn deze voertuigen allemaal toegelaten door de RDW. Sinds wanneer is het dan het Openbaar Ministerie dat bepaalt of iets veilig of onveilig is? Dit is toch een beetje de wereld op zijn kop!”
 635. </p>]]>
 636.                </content:encoded>
 637.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/y0jyeh8b2phf.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 638.                                <pubDate>Fri, 08 Dec 2023 09:02:55 +0000</pubDate>
 639.                <dcterms:modified>2023-12-08T09:12:22+00:00</dcterms:modified>
 640.                <slash:comments>88</slash:comments>
 641.            </item>
 642.                                <item>
 643.                <title>Stellantis en Ample gaan samen accu’s wisselen in Europa</title>
 644.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/stellantis-en-ample-gaan-samen-accus-wisselen-in-europa/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 645.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/stellantis-en-ample-gaan-samen-accus-wisselen-in-europa/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 646.                <category>Nieuws</category>
 647.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 648.                <guid isPermaLink="false">887062</guid>
 649.                <description><![CDATA[Better Place probeerde het ooit, Nio doet het nu, en nu gaat ook Stellantis EV-accu’s wisselen in heuse wisselstations. Het battery-swappen gebeurt
 650. ]]></description>
 651.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/vhhk3xz9pcq7yb_800.jpg" alt="Stellantis en Ample gaan samen accu’s wisselen in Europa" title="Stellantis en Ample gaan samen accu’s wisselen in Europa"/></p>
 652.                    <p>Ken je Better Place nog? Tien jaar geleden viel het doek voor de Israëlische startup, die vooral in samenwerking met Renault en ook in Nederland aan de gang ging met accuwisselstations. Het project mislukte, maar Better Place was zijn tijd wellicht gewoon te ver vooruit. Nu kennen we immers Nio, dat naast de eigen auto’s eveneens de accu’s van Geely en Changan gaat wisselen. Dat betekent vooralsnog dat die fabrikanten samen met Nio EV’s gaan ontwikkelen – lees: EV’s op basis van Nio-techniek – die geschikt zijn voor de accuwisselstations van Nio.
 653. Nu komt er echter ondersteuning voor dit concept uit een minder verwachte hoek. Het grote Stellantis, bekend van onder meer Peugeot, Citroën, Opel en Fiat, gaat in samenwerking met Ample accuwisselstations openen. Ample is een start-up uit San-Francisco die zich specialiseert in deze technologie, maar de wisselstations komen in eerste instantie juist in Europa te staan. De primeur is voor de Free2move-deelautovloot in Barcelona, Spanje, waar vanaf 2024 100 Fiats 500e bij Ample van accu kunnen wisselen. Dat heeft allerlei voordelen, zeggen de bedenkers. Zo betekent dit dat de auto’s van Free2Move snel weer op weg kunnen en niet altijd aan de lader hoeven, wat zeker in drukke stadscentra inderdaad wel een voordeel kan zijn.
 654. Interessant is dat de Fiat 500e kennelijk geschikt is voor zo’n wisselstation. Van Nio’s weten we dat al langer, want die zijn vanaf het begin ontwikkeld met het accuwisselen in gedachten. De samenwerking tussen Stellantis en Ample beperkt zich vooralsnog tot de Fiat 500e, maar Stellantis zegt te kijken naar mogelijkheden om het accuwisselen uit te breiden naar alle EV-platforms. Dat is interessant, want de Fiat is nog ontwikkeld onder FCA-regime en heeft technisch niets te maken met de modellen van Peugeot, Citroën, Opel en DS.
 655. </p>]]>
 656.                </content:encoded>
 657.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/vhhk3xz9pcq7yb_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 658.                                <pubDate>Fri, 08 Dec 2023 08:53:27 +0000</pubDate>
 659.                <dcterms:modified>2023-12-08T09:09:57+00:00</dcterms:modified>
 660.                <slash:comments>70</slash:comments>
 661.            </item>
 662.                                <item>
 663.                <title>Hongqi komt met nieuwe, compactere modellen in Europa</title>
 664.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/hongqi-komt-met-nieuwe-compactere-modellen-in-europa/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 665.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/hongqi-komt-met-nieuwe-compactere-modellen-in-europa/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 666.                <category>Nieuws</category>
 667.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 668.                <guid isPermaLink="false">887035</guid>
 669.                <description><![CDATA[In de toekomst kun je ook een minder indrukwekkende Hongqi treffen, want het Chinese merk brengt volgend jaar nieuwe, compacte modellen naar Europa.
 670. ]]></description>
 671.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/ytgqty658kzaj5_800.jpg" alt="Hongqi komt met nieuwe, compactere modellen in Europa" title="Hongqi komt met nieuwe, compactere modellen in Europa"/></p>
 672.                    <p>Hongqi is in Europa één van de vele Chinese nieuwkomers, maar is in China een illuster merk dat al sinds de jaren 50 bestaat. Het is bovendien de hofleverancier die de wielen verzorgt van iedereen die in China met de scepter zwaait, al bouwt het tegenwoordig ook ‘burgermodellen’. In Europa kennen we alleen de Hongqi E-HS9, een enorme, superluxe elektrische SUV die met een vanafprijs van 70 mille een relatief koopje is.
 673. AutoWeek ving op dat er volgend jaar gezinsuitbreiding op komst is. Hongqi zou in 2024 twee nieuwe, compactere en betaalbaardere modellen naar Europa willen brengen. We weten net precies welke modellen, maar een elektrische versie van de eerder dit jaar gepresenteerde Hongqi HS3 lijkt een logische stap. Met de E-QM5 heeft Hongqi bovendien een lekker actuele elektrische sedan in huis, maar in China is de prijslijst nog veel langer. Volgend jaar meer!
 674. </p>]]>
 675.                </content:encoded>
 676.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/ytgqty658kzaj5_800.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 677.                                <pubDate>Thu, 07 Dec 2023 16:46:54 +0000</pubDate>
 678.                <dcterms:modified>2023-12-08T07:39:39+00:00</dcterms:modified>
 679.                <slash:comments>27</slash:comments>
 680.            </item>
 681.                                <item>
 682.                <title>Volvo 850 (1995) – Liefhebber Gezocht</title>
 683.                <link>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/volvo-850-1995-liefhebber-gezocht/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss</link>
 684.                <comments>https://www.autoweek.nl/autonieuws/artikel/volvo-850-1995-liefhebber-gezocht/?utm_source=rss&amp;utm_medium=rssdefault&amp;utm_campaign=rss#comments</comments>
 685.                <category>Nieuws</category>
 686.                <dc:creator>AutoWeek.nl</dc:creator>
 687.                <guid isPermaLink="false">886623</guid>
 688.                <description><![CDATA[Je weet vast wel wat er te pas en te onpas wordt gezegd over oudere Volvo’s met een half miljoen op de teller. Deze is dan nog niet eens ‘net ingereden’.
 689. ]]></description>
 690.                <content:encoded><![CDATA[<p><img src="https://assets.autoweek.nl/m/ijtxrl2lnsihcl.jpg" alt="Volvo 850 (1995) – Liefhebber Gezocht" title="Volvo 850 (1995) – Liefhebber Gezocht"/></p>
 691.                    <p>Een Volvo uit de vorige eeuw hoort er volgens sommige liefhebbers pas écht bij als er zo’n 4 of 5 ton op de teller staat. Nou, in dat geval is deze 28 jaar oude 850 een beetje lafjes, met zijn 196.000 km. ‘De inloopolie zit er nog in’, horen we de aanbieder al grappen. Sowieso zijn er nogal wat (soms wat overtrokken pluspunten) van stal te halen bij zo’n 850. Hij dankt zijn vrij onverwoestbare status niet alleen aan de als degelijk te boek staande vijfcilinder, maar ook aan het idee dat je met een Volvo uit dit tijdperk ongeveer door de voorgevel van een huis kunt rijden met enkel lichte blikschade als gevolg.
 692. Met deze Volvo 850 is dat zo te zien nog nooit geprobeerd. Toch is dit exemplaar niet van wat schaafjes verstoken gebleven, zoals keurig op een paar foto’s bij de advertentie is te zien. Typische littekens van een Volvo van die leeftijd, zouden we zeggen. Jammer, maar niet heel onoverkomelijk. Over het algemeen staat de auto er verder nog fris bij, zeker als je bedenkt hoe de meeste 850’s er inmiddels uitzien. Een dikke plus is wat ons betreft de nog mooi zwarte kleur van de kunststofaccenten. Dat zie je vaak anders.
 693.  
 694. De relatief lage kilometerstand en het gegeven dat niemand het ooit de moeite waard vond om er een nieuw audiosysteem in te hangen, suggereren dat we met een auto met weinig vorige eigenaren van doen hebben. Toch blijkt dat niet helemaal het geval. De Volvo heeft zeven particuliere eigenaren versleten in zijn 28-jarig bestaan. Verder is hij al vijf jaar niet van een particulier geweest. Dat hadden we toch graag iets anders gezien. Het mag dan wel een Volvo 850 zijn, maar toch raden we je aan om even in zijn historie te duiken, als daarvan wat documentatie voorhanden is. Voor net geen €4.500 (daar kan vast nog wel wat van af) is de Zweed allicht een kijkje waard.
 695. </p>]]>
 696.                </content:encoded>
 697.                                    <enclosure url="https://assets.autoweek.nl/m/ijtxrl2lnsihcl.jpg" length="0" type="image/jpeg"></enclosure>
 698.                                <pubDate>Thu, 07 Dec 2023 16:22:07 +0000</pubDate>
 699.                <dcterms:modified>2023-12-07T15:07:31+00:00</dcterms:modified>
 700.                <slash:comments>29</slash:comments>
 701.            </item>
 702.            </channel>
 703. </rss>
 704.  

If you would like to create a banner that links to this page (i.e. this validation result), do the following:

 1. Download the "valid RSS" banner.

 2. Upload the image to your own server. (This step is important. Please do not link directly to the image on this server.)

 3. Add this HTML to your page (change the image src attribute if necessary):

If you would like to create a text link instead, here is the URL you can use:

http://www.feedvalidator.org/check.cgi?url=http%3A//feeds.feedburner.com/autoweek/nieuws%23

Copyright © 2002-9 Sam Ruby, Mark Pilgrim, Joseph Walton, and Phil Ringnalda